ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Kakao

Kakao

nazwa

Historia

Pierwszym plemieniem, które zaczęło uprawiać kakao byli Olmekowie, którzy około półtora tysiąca lat przed naszą erą sporządzali tak zwany “napój bogów”. Na tych terenach, lasów tropikalnych mieszkali w późniejszym okresie Majowie, to oni również przenieśli kakaowy napój do społeczności mówiących w języku nahuati. Tam też nie można było uprawiać kakaowca. Kakao trafiło do Europy w XVI wieku dzięki hiszpańskichm konkwistadorom którzy pod dowodzeniem Hernando Korteza dotarli do Ameryki Środkowej i poznali tamtejszy skarb, czyli ziarna kakaowca. Przez ponad wiek kakao było ukrywane przez Filipa II przed pozostałymi krajami europejskimi. Później jego gorycz zabito słodką wanilią i cynamonem, przez co napój zyskiwał coraz większą popularność. Już na początku XVII wieku z ziaren kakaowca zaczęto robić pierwszą czekoladę. W kolejnych latach zaczęto tylko poprawiać recepturę i jeszcze bardziej rozprzestrzeniać produkty kakaowe na cały świat.

Pochodzenie

Obecnie uprawy kakaowca są przede wszystkim prowadzone w warunkach klimatu międzyzwrotnikowego. Natomiast drzewa kakaowca rosną na dziko w klimacie tropikalnym. Największymi producentami są kraje Zachodniej Afryki. Kakaowce uprawiane są także w Ameryce Środkowej, w Indiach Zachodnich, a także w Malezji, Filipinach i Indonezji.

Zastosowanie

Kakao jest przede wszystkim składnikiem napoju na bazie mleka lub czasem wody. To również podstawowy składnik czekolady. Kakao można również dodawać do deserów i ciast. Szczególnie jeśli chce się uzyskać ciemnobrązowe zabarwienie ciasta. Kakao służy także do posypywania lodów, czy kawy bądź czekolady pod różnymi postaciami, najczęściej z bitą śmietanką na wierzchu.

Właściwości

Kakao nie tylko jest jednym z najsmaczniejszych składników, na bazie którego pije się napój o tej samej nazwie, czy wyrabia się czekoladę, ale przede wszystkim posiada mnóstwo wartości odżywczych. Ziarna kakaowca znane są głównie z tego, że sprzyjają rozwojowi krwinek czerwonych, a także poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto kakao bogate jest w witaminy A, B oraz E, a także wapń, magnez, żelazo i fosfor. Wymienione składniki mineralne korzystnie wpływają na łagodzenie objawów stanu przedmiesiączkowego. Kakao jest również bogate w tryptofan, który przyczynia się do powstawania serotoniny, ta zaś odpowiedzialna jest za uczucie szczęścia i spokoju ducha. Zajadanie się czekoladą o wysokiej zawartości miazgi kakaowej może spowodować uczucie podekscytowania, a to za sprawą zawartości fenyloetyloaminy. Spożywanie regularnie kakao powoduje bardzo dobre funkcjonowanie układu krwionośnego, a w szczególności reguluję pracę serca. Naukowcy z Japonii są w trakcie udowadniana, że picie czystego kakao lub jedzenie gorzej czekolady może zahamować rozwój próchnicy zębów. Jeśli wyniki dalszych badań będą owocne, to prawdopodobnie na rynku pojawią się pasty do zębów z zawartością ziaren kakaowca.

Wartości odżywcze

Porcja: 275g Kalorie: 148 kcl

Błonnik pokarmowy1,9   g

z alkoholu0 kcal

Gęstość0,00033 g

Objętość237 g/m3

Food folate6,4E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,858   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,098   μg

Tłuszcz2,9   g

Tłuszcze nasycone1,7   μg

Tłuszcze trans0,25   g

trans monoenoic fat0,198 g

Węglowodany25   g

Total Folate6,4E-06   μg

Sacharoza14   g

Glukoza0,028   g

Maltoza0,028   g

Fruktoza0,028   g

Galaktoza0,028   g

Cukier20   g

Białko5,2   g

Tryptofan0,102   g

Treonina0,261   g

Izoleucyna0,465   g

Leucine0,839   g

Lysine0,591   g

Metionina0,209   g

Cystyna0,272   g

Fenyloalanina0,413   g

Tyrosine0,388   g

Walina0,553   g

Arginina0,272   g

Histydyna0,184   g

Alanina0,281   g

Kwas asparaginowy0,759   g

Kwas glutaminowy2   g

Glicyna0,154   g

Prolina0,935   g

Hydroksyprolina0   g

A4,7E-05   μg

B16,7E-05   mg

C0,000183   mg

D2,75E-06   μg

B67,4E-05   mg

E5,5E-05   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30,000274   mg

B125,1E-07   μg

B20,000338   mg

B50,000687   μg

B90   μg

K3,7E-07   μg

Retinol4,7E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna1,8E-06   μg

A(IU)163   IU

Bete-karoten2,8E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,0073 mg

Omega-60,065 mg

Fosfor0,2   mg

Magnez0,048   mg

Potas0,465   mg

Sód0,173   μg

Wapń0,16   mg

Żelazo0,000898   mg

Cynk0,001   mg

Fluor0,000175   μg

Mangan9,4E-05   μg

Miedź0,000199   μg

Selen4,3E-06   μg

Cholesterol0,0073   μg

Campesterol0   μg

Stigmasterol0   μg

Beta sitosterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %