Kakao

nazwa

Historia

Pierwszym plemieniem, które zaczęło uprawiać kakao byli Olmekowie, którzy około półtora tysiąca lat przed naszą erą sporządzali tak zwany “napój bogów”. Na tych terenach, lasów tropikalnych mieszkali w późniejszym okresie Majowie, to oni również przenieśli kakaowy napój do społeczności mówiących w języku nahuati. Tam też nie można było uprawiać kakaowca. Kakao trafiło do Europy w XVI wieku dzięki hiszpańskichm konkwistadorom którzy pod dowodzeniem Hernando Korteza dotarli do Ameryki Środkowej i poznali tamtejszy skarb, czyli ziarna kakaowca. Przez ponad wiek kakao było ukrywane przez Filipa II przed pozostałymi krajami europejskimi. Później jego gorycz zabito słodką wanilią i cynamonem, przez co napój zyskiwał coraz większą popularność. Już na początku XVII wieku z ziaren kakaowca zaczęto robić pierwszą czekoladę. W kolejnych latach zaczęto tylko poprawiać recepturę i jeszcze bardziej rozprzestrzeniać produkty kakaowe na cały świat.

Pochodzenie

Obecnie uprawy kakaowca są przede wszystkim prowadzone w warunkach klimatu międzyzwrotnikowego. Natomiast drzewa kakaowca rosną na dziko w klimacie tropikalnym. Największymi producentami są kraje Zachodniej Afryki. Kakaowce uprawiane są także w Ameryce Środkowej, w Indiach Zachodnich, a także w Malezji, Filipinach i Indonezji.

Zastosowanie

Kakao jest przede wszystkim składnikiem napoju na bazie mleka lub czasem wody. To również podstawowy składnik czekolady. Kakao można również dodawać do deserów i ciast. Szczególnie jeśli chce się uzyskać ciemnobrązowe zabarwienie ciasta. Kakao służy także do posypywania lodów, czy kawy bądź czekolady pod różnymi postaciami, najczęściej z bitą śmietanką na wierzchu.

Właściwości

Kakao nie tylko jest jednym z najsmaczniejszych składników, na bazie którego pije się napój o tej samej nazwie, czy wyrabia się czekoladę, ale przede wszystkim posiada mnóstwo wartości odżywczych. Ziarna kakaowca znane są głównie z tego, że sprzyjają rozwojowi krwinek czerwonych, a także poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto kakao bogate jest w witaminy A, B oraz E, a także wapń, magnez, żelazo i fosfor. Wymienione składniki mineralne korzystnie wpływają na łagodzenie objawów stanu przedmiesiączkowego. Kakao jest również bogate w tryptofan, który przyczynia się do powstawania serotoniny, ta zaś odpowiedzialna jest za uczucie szczęścia i spokoju ducha. Zajadanie się czekoladą o wysokiej zawartości miazgi kakaowej może spowodować uczucie podekscytowania, a to za sprawą zawartości fenyloetyloaminy. Spożywanie regularnie kakao powoduje bardzo dobre funkcjonowanie układu krwionośnego, a w szczególności reguluję pracę serca. Naukowcy z Japonii są w trakcie udowadniana, że picie czystego kakao lub jedzenie gorzej czekolady może zahamować rozwój próchnicy zębów. Jeśli wyniki dalszych badań będą owocne, to prawdopodobnie na rynku pojawią się pasty do zębów z zawartością ziaren kakaowca.

Wartości odżywcze

Porcja: 275g Kalorie: 148 kcl

Błonnik pokarmowy1.9   g

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.00033 g

Objętość237 g/m3

Food folate6.4E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.858   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.098   μg

Tłuszcz2.9   g

Tłuszcze nasycone1.7   μg

Tłuszcze trans0.25   g

trans monoenoic fat0.198 g

Węglowodany25   g

Total Folate6.4E-06   μg

Sacharoza14   g

Glukoza0.028   g

Maltoza0.028   g

Fruktoza0.028   g

Galaktoza0.028   g

Cukier20   g

Białko5.2   g

Tryptofan0.102   g

Treonina0.261   g

Izoleucyna0.465   g

Leucine0.839   g

Lysine0.591   g

Metionina0.209   g

Cystyna0.272   g

Fenyloalanina0.413   g

Tyrosine0.388   g

Walina0.553   g

Arginina0.272   g

Histydyna0.184   g

Alanina0.281   g

Kwas asparaginowy0.759   g

Kwas glutaminowy2   g

Glicyna0.154   g

Prolina0.935   g

Hydroksyprolina0   g

A4.7E-05   μg

B16.7E-05   mg

C0.000183   mg

D2.75E-06   μg

B67.4E-05   mg

E5.5E-05   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000274   mg

B125.1E-07   μg

B20.000338   mg

B50.000687   μg

B90   μg

K3.7E-07   μg

Retinol4.7E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna1.8E-06   μg

A(IU)163   IU

Bete-karoten2.8E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.0073 mg

Omega-60.065 mg

Fosfor0.2   mg

Magnez0.048   mg

Potas0.465   mg

Sód0.173   μg

Wapń0.16   mg

Żelazo0.000898   mg

Cynk0.001   mg

Fluor0.000175   μg

Mangan9.4E-05   μg

Miedź0.000199   μg

Selen4.3E-06   μg

Cholesterol0.0073   μg

Campesterol0   μg

Stigmasterol0   μg

Beta sitosterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %