ßßß
Pierwszym plemieniem, które zaczęło uprawiać kakao byli Olmekowie, którzy około półtora tysiąca lat przed naszą erą sporządzali tak zwany “napój bogów”. Na tych terenach, lasów tropikalnych mieszkali w późniejszym okresie Majowie, to oni również przenieśli kakaowy napój do społeczności mówiących w języku nahuati. Tam też nie można było uprawiać kakaowca. Kakao trafiło do Europy w XVI wieku dzięki hiszpańskichm konkwistadorom którzy pod dowodzeniem Hernando Korteza dotarli do Ameryki Środkowej i poznali tamtejszy skarb, czyli ziarna kakaowca. Przez ponad wiek kakao było ukrywane przez Filipa II przed pozostałymi krajami europejskimi. Później jego gorycz zabito słodką wanilią i cynamonem, przez co napój zyskiwał coraz większą popularność. Już na początku XVII wieku z ziaren kakaowca zaczęto robić pierwszą czekoladę. W kolejnych latach zaczęto tylko poprawiać recepturę i jeszcze bardziej rozprzestrzeniać produkty kakaowe na cały świat.
Obecnie uprawy kakaowca są przede wszystkim prowadzone w warunkach klimatu międzyzwrotnikowego. Natomiast drzewa kakaowca rosną na dziko w klimacie tropikalnym. Największymi producentami są kraje Zachodniej Afryki. Kakaowce uprawiane są także w Ameryce Środkowej, w Indiach Zachodnich, a także w Malezji, Filipinach i Indonezji.
Kakao jest przede wszystkim składnikiem napoju na bazie mleka lub czasem wody. To również podstawowy składnik czekolady. Kakao można również dodawać do deserów i ciast. Szczególnie jeśli chce się uzyskać ciemnobrązowe zabarwienie ciasta. Kakao służy także do posypywania lodów, czy kawy bądź czekolady pod różnymi postaciami, najczęściej z bitą śmietanką na wierzchu.
Kakao nie tylko jest jednym z najsmaczniejszych składników, na bazie którego pije się napój o tej samej nazwie, czy wyrabia się czekoladę, ale przede wszystkim posiada mnóstwo wartości odżywczych. Ziarna kakaowca znane są głównie z tego, że sprzyjają rozwojowi krwinek czerwonych, a także poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto kakao bogate jest w witaminy A, B oraz E, a także wapń, magnez, żelazo i fosfor. Wymienione składniki mineralne korzystnie wpływają na łagodzenie objawów stanu przedmiesiączkowego. Kakao jest również bogate w tryptofan, który przyczynia się do powstawania serotoniny, ta zaś odpowiedzialna jest za uczucie szczęścia i spokoju ducha. Zajadanie się czekoladą o wysokiej zawartości miazgi kakaowej może spowodować uczucie podekscytowania, a to za sprawą zawartości fenyloetyloaminy. Spożywanie regularnie kakao powoduje bardzo dobre funkcjonowanie układu krwionośnego, a w szczególności reguluję pracę serca. Naukowcy z Japonii są w trakcie udowadniana, że picie czystego kakao lub jedzenie gorzej czekolady może zahamować rozwój próchnicy zębów. Jeśli wyniki dalszych badań będą owocne, to prawdopodobnie na rynku pojawią się pasty do zębów z zawartością ziaren kakaowca.
Porcja: 275g Kalorie: 148 kcl
Błonnik pokarmowy1,9 g
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,00033 g
Objętość237 g/m3
Food folate6,4E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,858 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,098 μg
Tłuszcz2,9 g
Tłuszcze nasycone1,7 μg
Tłuszcze trans0,25 g
trans monoenoic fat0,198 g
Węglowodany25 g
Total Folate6,4E-06 μg
Sacharoza14 g
Glukoza0,028 g
Maltoza0,028 g
Fruktoza0,028 g
Galaktoza0,028 g
Cukier20 g
Białko5,2 g
Tryptofan0,102 g
Treonina0,261 g
Izoleucyna0,465 g
Leucine0,839 g
Lysine0,591 g
Metionina0,209 g
Cystyna0,272 g
Fenyloalanina0,413 g
Tyrosine0,388 g
Walina0,553 g
Arginina0,272 g
Histydyna0,184 g
Alanina0,281 g
Kwas asparaginowy0,759 g
Kwas glutaminowy2 g
Glicyna0,154 g
Prolina0,935 g
Hydroksyprolina0 g
A4,7E-05 μg
B16,7E-05 mg
C0,000183 mg
D2,75E-06 μg
B67,4E-05 mg
E5,5E-05 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000274 mg
B125,1E-07 μg
B20,000338 mg
B50,000687 μg
B90 μg
K3,7E-07 μg
Retinol4,7E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna1,8E-06 μg
A(IU)163 IU
Bete-karoten2,8E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0073 mg
Omega-60,065 mg
Fosfor0,2 mg
Magnez0,048 mg
Potas0,465 mg
Sód0,173 μg
Wapń0,16 mg
Żelazo0,000898 mg
Cynk0,001 mg
Fluor0,000175 μg
Mangan9,4E-05 μg
Miedź0,000199 μg
Selen4,3E-06 μg
Cholesterol0,0073 μg
Campesterol0 μg
Stigmasterol0 μg
Beta sitosterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %