Kakao

nazwa

Historia

Pierwszym plemieniem, które zaczęło uprawiać kakao byli Olmekowie, którzy około półtora tysiąca lat przed naszą erą sporządzali tak zwany “napój bogów”. Na tych terenach, lasów tropikalnych mieszkali w późniejszym okresie Majowie, to oni również przenieśli kakaowy napój do społeczności mówiących w języku nahuati. Tam też nie można było uprawiać kakaowca. Kakao trafiło do Europy w XVI wieku dzięki hiszpańskichm konkwistadorom którzy pod dowodzeniem Hernando Korteza dotarli do Ameryki Środkowej i poznali tamtejszy skarb, czyli ziarna kakaowca. Przez ponad wiek kakao było ukrywane przez Filipa II przed pozostałymi krajami europejskimi. Później jego gorycz zabito słodką wanilią i cynamonem, przez co napój zyskiwał coraz większą popularność. Już na początku XVII wieku z ziaren kakaowca zaczęto robić pierwszą czekoladę. W kolejnych latach zaczęto tylko poprawiać recepturę i jeszcze bardziej rozprzestrzeniać produkty kakaowe na cały świat.

Pochodzenie

Obecnie uprawy kakaowca są przede wszystkim prowadzone w warunkach klimatu międzyzwrotnikowego. Natomiast drzewa kakaowca rosną na dziko w klimacie tropikalnym. Największymi producentami są kraje Zachodniej Afryki. Kakaowce uprawiane są także w Ameryce Środkowej, w Indiach Zachodnich, a także w Malezji, Filipinach i Indonezji.

Zastosowanie

Kakao jest przede wszystkim składnikiem napoju na bazie mleka lub czasem wody. To również podstawowy składnik czekolady. Kakao można również dodawać do deserów i ciast. Szczególnie jeśli chce się uzyskać ciemnobrązowe zabarwienie ciasta. Kakao służy także do posypywania lodów, czy kawy bądź czekolady pod różnymi postaciami, najczęściej z bitą śmietanką na wierzchu.

Właściwości

Kakao nie tylko jest jednym z najsmaczniejszych składników, na bazie którego pije się napój o tej samej nazwie, czy wyrabia się czekoladę, ale przede wszystkim posiada mnóstwo wartości odżywczych. Ziarna kakaowca znane są głównie z tego, że sprzyjają rozwojowi krwinek czerwonych, a także poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto kakao bogate jest w witaminy A, B oraz E, a także wapń, magnez, żelazo i fosfor. Wymienione składniki mineralne korzystnie wpływają na łagodzenie objawów stanu przedmiesiączkowego. Kakao jest również bogate w tryptofan, który przyczynia się do powstawania serotoniny, ta zaś odpowiedzialna jest za uczucie szczęścia i spokoju ducha. Zajadanie się czekoladą o wysokiej zawartości miazgi kakaowej może spowodować uczucie podekscytowania, a to za sprawą zawartości fenyloetyloaminy. Spożywanie regularnie kakao powoduje bardzo dobre funkcjonowanie układu krwionośnego, a w szczególności reguluję pracę serca. Naukowcy z Japonii są w trakcie udowadniana, że picie czystego kakao lub jedzenie gorzej czekolady może zahamować rozwój próchnicy zębów. Jeśli wyniki dalszych badań będą owocne, to prawdopodobnie na rynku pojawią się pasty do zębów z zawartością ziaren kakaowca.

Wartości odżywcze

Porcja: 275g Kalorie: 148 kcl

Błonnik pokarmowy1,9   g

z alkoholu0 kcal

Gęstość0,00033 g

Objętość237 g/m3

Food folate6,4E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,858   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,098   μg

Tłuszcz2,9   g

Tłuszcze nasycone1,7   μg

Tłuszcze trans0,25   g

trans monoenoic fat0,198 g

Węglowodany25   g

Total Folate6,4E-06   μg

Sacharoza14   g

Glukoza0,028   g

Maltoza0,028   g

Fruktoza0,028   g

Galaktoza0,028   g

Cukier20   g

Białko5,2   g

Tryptofan0,102   g

Treonina0,261   g

Izoleucyna0,465   g

Leucine0,839   g

Lysine0,591   g

Metionina0,209   g

Cystyna0,272   g

Fenyloalanina0,413   g

Tyrosine0,388   g

Walina0,553   g

Arginina0,272   g

Histydyna0,184   g

Alanina0,281   g

Kwas asparaginowy0,759   g

Kwas glutaminowy2   g

Glicyna0,154   g

Prolina0,935   g

Hydroksyprolina0   g

A4,7E-05   μg

B16,7E-05   mg

C0,000183   mg

D2,75E-06   μg

B67,4E-05   mg

E5,5E-05   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30,000274   mg

B125,1E-07   μg

B20,000338   mg

B50,000687   μg

B90   μg

K3,7E-07   μg

Retinol4,7E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna1,8E-06   μg

A(IU)163   IU

Bete-karoten2,8E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,0073 mg

Omega-60,065 mg

Fosfor0,2   mg

Magnez0,048   mg

Potas0,465   mg

Sód0,173   μg

Wapń0,16   mg

Żelazo0,000898   mg

Cynk0,001   mg

Fluor0,000175   μg

Mangan9,4E-05   μg

Miedź0,000199   μg

Selen4,3E-06   μg

Cholesterol0,0073   μg

Campesterol0   μg

Stigmasterol0   μg

Beta sitosterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %