ßßß
Składniki (na 2 keksówki 11 cm x 25 cm):5-6 dojrzałych bananów (ok. 600g)sok z połowy cytryny4 duże jaja250 g masła350 g mąki pszennej2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej180 g cukru4 łyżki kakao200 g rodzynek120 g łuskanego słonecznikaKeksówki wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 180°C.Masło rozpuść i przestudź. Banany zmiksuj z sokiem z cytryny. Do chłodnego masła wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj, następnie dodaj banany i zamieszaj.Mąkę przesiej z sodą, wsyp do naczynia z płynnymi składnikami. Zmiksuj na gładką masę. Odłóż 1/3 ciasta i dodaj do niej kakao. Do pozostałej części wrzuć rodzynki i słonecznik, zamieszaj dokładnie.Nakładaj do keksówek połowę jasnego ciasta z rodzynkami, następnie porcję ciemnego z kakao i nakrywaj pozostałym ciastem.Piecz przez godzinę (do suchego patyczka).


*Jeden szympans pyta drugiego:– Co jesz?– Banana.– A dlaczego jest taki brązowy?– Bo jem go drugi raz…Related PostsPełnoziarnisty chlebek bananowy z migdałami i rodzynkamiBabka na winie musującymMuffiny bananowo-orzechoweRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremWinne ciasto ze śliwkami