Ciasto kakaowo-bananowe

nazwa

Wykonanie

Głodzilla pożera dużo bananów, więc kupujemy je kilogramami kilka razy w tygodniu. Gdy już zaczynają ciemnieć i przypominać wyglądem te z dowcipu o dwóch małpach*, przerabiam je na szybkie ciasto.
Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, o wyraźnym, odurzającym zapachu dojrzałych bananów (które są też bardzo słodkie). Jego słodycz przełamałam dodatkiem kakao i „nadziałam” dużą ilością rodzynek i pestek słonecznika (można je zastąpić dowolnymi orzechami). Bardzo szybko znika – w tym tygodniu piekłam je już dwa razy. Podaję więc proporcje na dwie keksówki, bo szkoda rozgrzewać piekarnik tylko na jedną 😉
Składniki (na 2 keksówki 11 cm x 25 cm):
5-6 dojrzałych bananów (ok. 600g)
sok z połowy cytryny
4 duże jaja
250 g masła
350 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
180 g cukru
4 łyżki kakao
200 g rodzynek
120 g łuskanego słonecznika
Keksówki wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Masło rozpuść i przestudź. Banany zmiksuj z sokiem z cytryny. Do chłodnego masła wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj, następnie dodaj banany i zamieszaj.
Mąkę przesiej z sodą, wsyp do naczynia z płynnymi składnikami. Zmiksuj na gładką masę. Odłóż 1/3 ciasta i dodaj do niej kakao. Do pozostałej części wrzuć rodzynki i słonecznik, zamieszaj dokładnie.
Nakładaj do keksówek połowę jasnego ciasta z rodzynkami, następnie porcję ciemnego z kakao i nakrywaj pozostałym ciastem.
Piecz przez godzinę (do suchego patyczka).
*Jeden szympans pyta drugiego:
– Co jesz?
Banana.
– A dlaczego jest taki brązowy?
– Bo jem go drugi raz…
Related Posts
Pełnoziarnisty chlebek bananowy z migdałami i rodzynkami
Babka na winie musującym
Muffiny bananowo-orzechowe
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Winne ciasto ze śliwkami
Źródło:http://agatagotuje.pl/ciasto-kakaowo-bananowe