Wykonanie
Głodzilla pożera dużo
bananów, więc kupujemy je kilogramami kilka
razy w tygodniu. Gdy już zaczynają ciemnieć i przypominać wyglądem te z dowcipu o dwóch małpach*, przerabiam je na szybkie ciasto.Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, o wyraźnym, odurzającym zapachu dojrzałych
bananów (które są też bardzo słodkie). Jego
słodycz przełamałam dodatkiem
kakao i „nadziałam” dużą ilością
rodzynek i pestek
słonecznika (można je zastąpić dowolnymi
orzechami). Bardzo szybko znika – w tym tygodniu piekłam je już dwa
razy. Podaję więc proporcje na dwie keksówki, bo szkoda rozgrzewać piekarnik tylko na jedną 😉
Składniki (na 2 keksówki 11 cm x 25 cm):5-6 dojrzałych
bananów (ok. 600g)sok z połowy
cytryny4 duże
jaja250 g
masła350 g
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej180 g
cukru4 łyżki
kakao200 g
rodzynek120 g łuskanego
słonecznikaKeksówki wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj
masłem i oprósz
bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Masło rozpuść i przestudź.
Banany zmiksuj z
sokiem z cytryny. Do chłodnego
masła wbij
jajka, wsyp
cukier i zmiksuj, następnie dodaj
banany i zamieszaj.
Mąkę przesiej z
sodą, wsyp do naczynia z płynnymi składnikami. Zmiksuj na gładką masę. Odłóż 1/3 ciasta i dodaj do niej
kakao. Do pozostałej części wrzuć
rodzynki i
słonecznik, zamieszaj dokładnie.Nakładaj do keksówek połowę jasnego ciasta z
rodzynkami, następnie porcję ciemnego z
kakao i nakrywaj pozostałym
ciastem.Piecz przez godzinę (do suchego patyczka).
*Jeden szympans pyta drugiego:– Co jesz?–
Banana.– A dlaczego jest taki brązowy?– Bo jem go drugi raz…Related PostsPełnoziarnisty chlebek
bananowy z
migdałami i
rodzynkamiBabka na
winie musującymMuffiny
bananowo-
orzechoweRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremWinne ciasto ze
śliwkami