Wykonanie
Uwielbiam murzynki – takie zwyczajne, z samym
kakao i nawet bez polewy oraz te bardziej fikuśne podkręcone
czekoladą, z suszonymi albo świeżymi
owocami i rozmaitymi aromatycznymi
przyprawami. Pieczone w tortownicy, na prostokątnej blaszce czy w foremkach do muffinek – obojętnie, w każdym wydaniu
będę je wcinać jak Reksio
szynkę. To taki typowy comfort food (modne ostatnio określenie), czyli jedzenie, które wywołuje miłe wspomnienia, ma dużo węglowodanów i jest łatwe do zrobienia.
Kiedyś przygotowywałam je, rozpuszczając
masło lub
margarynę w rondelku z
cukrem i
kakao – i chyba ten sposób jest najpowszechniejszy w wielu domach. Do dziecięcego rytuału należało wygarnianie palcem resztek słodkiej
kakaowej masy z garnuszka. Dzisiaj już nie chce mi się w to bawić i przygotowuję to ciasto tą samą metodą, co muffiny. Najpierw łączę z
cukrem mokre składniki,
potem wsypuję suche i ewentualne dodatki. Tak jest szybciej i wychodzi mniej naczyń do zmywania, co jest niewątpliwą zaletą, bo nie znam nikogo, kto by to lubił, a zmywarki jeszcze się nie dorobiłam.
W tej wersji do murzynka dodałam
cukinię, która jak wiadomo ma bardzo delikatny smak i w wypieku tym nie dominuje. Jej obecność sprawia, że ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne, ale nie lepkie. Jako aromatu polecam użyć
kardamonu (koniecznie własnoręcznie wyłuskanego i utłuczonego w moździerzu, mielony z
torebki to nie to samo) – bardzo lubię jego lekko
cytrynowy, kamforowy zapach i delikatną ostrość w smaku. Jest tak kojąco jesienny i pasuje nie tylko do
kawy.
Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):
150 g miękkiego
masła250 g
cukru3 średnie
jajka150 g
jogurtu naturalnego300 g
mąki pszennej30 g
kakao (2 czubate łyżki)
1 łyżeczka utłuczonego w moździerzu
kardamonu1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej300 g
cukinii startej na tarce o średnich oczkach
Masło,
cukier i
jaja zmiksuj na jasną, puszystą masę. Następnie wlej
jogurt i szybko zmiksuj.
Dodaj przesianą
mąkę z
sodą,
kakao i
kardamonem. Wymieszaj i połącz z utartą
cukinią.
Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i piecz przez 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC (do suchego patyczka).
Related Posts
Babka na
winie musującymWinne ciasto ze
śliwkamiRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremMurzynek z
makiem i
suszonymi śliwkamiMuffinki „murzynki” z
żurawiną