Jogurt naturalny

nazwa

Historia

Jogurt naturalny ma długą historię: po raz pierwszy był spożywanych przez starożytnych Egipcjan. Taki przysmak wynaleziono około cztery tysiące lat przed naszą erą. Ze Starożytnego Egiptu jogurt naturalny trafił na stoły pozostałych krajów znajdujących się u wybrzeży Morza Śródziemnego. Natomiast na początku XX wieku jogurt na terenie całej Europy był dostępny tylko w aptekach, dopóki jego produkcja nie zajęli się Hiszpanie. A dokładniej mówiąc produkcję rozpoczął Isac Carasso, a swoje jogurty nazwał Danone, od imienia jego syna – Daniela. Obecnie jogurty dostępne są w każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Produkowane są w rozmaitych wersjach, nie tylko jako jogurt naturalny, ale także owocowy, lub z dodatkiem zbóż, a nawet kawałków czekolady.

Co to jest

Jogurt jest produktem mlecznym, który zawiera w sobie prawie sto tysięcy bakterii przypadających na jeden centymetr sześcienny. Przed całym procesem mleko pasteryzuje się, a następnie zagęszcza. Na koniec natomiast dodaje się do tak przyrządzonego mleka bakterie fermentacyjne. W ich skład wchodzą termofilne paciorkowce oraz laseczki mlekowe. Dzięki nim jogurty maja przedłużoną trwałość, a także pozyskują specyficzny smak oraz aromat.

Zastosowanie

Jogurt naturalny zaleca się jeść bez żadnych dodatków, najlepiej na śniadanie lub jako przekąskę. Ale oczywiście jogurt naturalny również dodaje się do różnych potraw. Na bazie jogurtu można robić różne sosy do mięs, dzięki czemu obniża się zawartość cholesterolu i tłuszczu, niż gdyby tą bazą była wysokoprocentowa śmietana. Jogurt naturalny dodaje się również do sałatek, szczególne owocowych. Lub stosuje się go do zagęszczania niektórych zup.

Właściwości

Jogurt naturalny jest uznawany za jeden z najzdrowszych produktów przetworzonych na rynku. Powinny go spożywać przede wszystkim małe dzieci w fazie wzrostu oraz osoby starsze mające problem z łamliwością kości, ponieważ jogurt naturalny posiada wapń, wzmacniający kości. Bakterie zawarte w jogurcie dobrze wpływają na florę bakteryjną zawartą w układzie pokarmowym. Ze względu na nie powinno się spożywać dużo jogurtów podczas kuracji antybiotykami i innymi lekami- ponieważ działają one osłonowo. Ponadto regularne spożywanie jogurtu może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Osoby mające problemy z układem odpornościowym, mogą odporność zwiększyć właśnie poprzez jedzenie jogurtów naturalnych. Już zjedzenie jednej szklanki jogurtu możne pomóc w leczeniu infekcji drożdżycowych. Jednak trzeba uważać by w tym czasie nie spożywać jogurtów słodzonych, ponieważ zawarty w nich cukier pogarsza wyniki leczenia. Jogurt naturalny to źródło bogate w witaminy A, B oraz minerały takie jak cynk, potas, jod oraz fosfor. Poza doustnym stosowaniem jogurtu, jego własności można wykorzystać również w kosmetyce. Po nałożeniu na skórę maseczki jogurtowej, już po kilkunastu minutach można zobaczyć, że cera na twarzy jest gładka i dobrze nawilżona.

Wartości odżywcze

Porcja: 245g Kalorie: 147 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów61 kcal

z białek50 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość0.000245 g

Objętość237 g/m3

Food folate2.5E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone1.1   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.115   μg

Tłuszcz4.1   g

Tłuszcze nasycone2.6   μg

Węglowodany16   g

Total Folate2.5E-05   μg

Cukier16   g

Białko12   g

Tryptofan0.067   g

Treonina0.484   g

Izoleucyna0.644   g

Leucine1.2   g

Lysine1.1   g

Metionina0.348   g

Cystyna0.108   g

Fenyloalanina0.644   g

Tyrosine0.595   g

Walina0.98   g

Arginina0.354   g

Histydyna0.292   g

Alanina0.505   g

Kwas asparaginowy0.935   g

Kwas glutaminowy2.3   g

Glicyna0.285   g

Prolina1.4   g

Seryna0.731   g

A3.5E-05   μg

B19.9E-05   mg

C0.0018   mg

B60.000109   mg

E7.4E-05   mg

B30.000256   mg

B121.3E-06   μg

B20.000482   mg

B50.0013   μg

B90   μg

K4.9E-07   μg

Retinol3.5E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)128   IU

Bete-karoten5.7E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.033 mg

Omega-60.082 mg

Fosfor0.323   mg

Magnez0.039   mg

Potas0.526   mg

Sód0.158   μg

Wapń0.411   mg

Żelazo0.00018   mg

Cynk0.002   mg

Fluor2.9E-05   μg

Mangan1.1E-05   μg

Miedź3E-05   μg

Selen7.4E-06   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %