ßßß
Jogurt naturalny ma długą historię: po raz pierwszy był spożywanych przez starożytnych Egipcjan. Taki przysmak wynaleziono około cztery tysiące lat przed naszą erą. Ze Starożytnego Egiptu jogurt naturalny trafił na stoły pozostałych krajów znajdujących się u wybrzeży Morza Śródziemnego. Natomiast na początku XX wieku jogurt na terenie całej Europy był dostępny tylko w aptekach, dopóki jego produkcja nie zajęli się Hiszpanie. A dokładniej mówiąc produkcję rozpoczął Isac Carasso, a swoje jogurty nazwał Danone, od imienia jego syna – Daniela. Obecnie jogurty dostępne są w każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Produkowane są w rozmaitych wersjach, nie tylko jako jogurt naturalny, ale także owocowy, lub z dodatkiem zbóż, a nawet kawałków czekolady.
Jogurt jest produktem mlecznym, który zawiera w sobie prawie sto tysięcy bakterii przypadających na jeden centymetr sześcienny. Przed całym procesem mleko pasteryzuje się, a następnie zagęszcza. Na koniec natomiast dodaje się do tak przyrządzonego mleka bakterie fermentacyjne. W ich skład wchodzą termofilne paciorkowce oraz laseczki mlekowe. Dzięki nim jogurty maja przedłużoną trwałość, a także pozyskują specyficzny smak oraz aromat.
Jogurt naturalny zaleca się jeść bez żadnych dodatków, najlepiej na śniadanie lub jako przekąskę. Ale oczywiście jogurt naturalny również dodaje się do różnych potraw. Na bazie jogurtu można robić różne sosy do mięs, dzięki czemu obniża się zawartość cholesterolu i tłuszczu, niż gdyby tą bazą była wysokoprocentowa śmietana. Jogurt naturalny dodaje się również do sałatek, szczególne owocowych. Lub stosuje się go do zagęszczania niektórych zup.
Jogurt naturalny jest uznawany za jeden z najzdrowszych produktów przetworzonych na rynku. Powinny go spożywać przede wszystkim małe dzieci w fazie wzrostu oraz osoby starsze mające problem z łamliwością kości, ponieważ jogurt naturalny posiada wapń, wzmacniający kości. Bakterie zawarte w jogurcie dobrze wpływają na florę bakteryjną zawartą w układzie pokarmowym. Ze względu na nie powinno się spożywać dużo jogurtów podczas kuracji antybiotykami i innymi lekami- ponieważ działają one osłonowo. Ponadto regularne spożywanie jogurtu może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Osoby mające problemy z układem odpornościowym, mogą odporność zwiększyć właśnie poprzez jedzenie jogurtów naturalnych. Już zjedzenie jednej szklanki jogurtu możne pomóc w leczeniu infekcji drożdżycowych. Jednak trzeba uważać by w tym czasie nie spożywać jogurtów słodzonych, ponieważ zawarty w nich cukier pogarsza wyniki leczenia. Jogurt naturalny to źródło bogate w witaminy A, B oraz minerały takie jak cynk, potas, jod oraz fosfor. Poza doustnym stosowaniem jogurtu, jego własności można wykorzystać również w kosmetyce. Po nałożeniu na skórę maseczki jogurtowej, już po kilkunastu minutach można zobaczyć, że cera na twarzy jest gładka i dobrze nawilżona.
Porcja: 245g Kalorie: 147 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów61 kcal
z białek50 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,000245 g
Objętość237 g/m3
Food folate2,5E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone1,1 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,115 μg
Tłuszcz4,1 g
Tłuszcze nasycone2,6 μg
Węglowodany16 g
Total Folate2,5E-05 μg
Cukier16 g
Białko12 g
Tryptofan0,067 g
Treonina0,484 g
Izoleucyna0,644 g
Leucine1,2 g
Lysine1,1 g
Metionina0,348 g
Cystyna0,108 g
Fenyloalanina0,644 g
Tyrosine0,595 g
Walina0,98 g
Arginina0,354 g
Histydyna0,292 g
Alanina0,505 g
Kwas asparaginowy0,935 g
Kwas glutaminowy2,3 g
Glicyna0,285 g
Prolina1,4 g
Seryna0,731 g
A3,5E-05 μg
B19,9E-05 mg
C0,0018 mg
B60,000109 mg
E7,4E-05 mg
B30,000256 mg
B121,3E-06 μg
B20,000482 mg
B50,0013 μg
B90 μg
K4,9E-07 μg
Retinol3,5E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)128 IU
Bete-karoten5,7E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,033 mg
Omega-60,082 mg
Fosfor0,323 mg
Magnez0,039 mg
Potas0,526 mg
Sód0,158 μg
Wapń0,411 mg
Żelazo0,00018 mg
Cynk0,002 mg
Fluor2,9E-05 μg
Mangan1,1E-05 μg
Miedź3E-05 μg
Selen7,4E-06 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %