Wykonanie
Jajka,
kiełki i
kawior (czyli w
sumie też
jajka) – tyle symboli budzącego się życia w jednej przystawce. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym
stole.Za każdym razem, kiedy gotuję
jaja na twardo, przypomina mi się śniadanie wielkanocne, w trakcie którego Człowiek Wyżerka przeraził Dziadków, udowadniając, że nie na darmo nosi swoje miano. Miał wtedy półtora roku i ambicje, by konkurować z Mickiem Jaggerem. Nie chodziło tutaj bynajmniej o porykiwania godne małego rockersa. Mój Pierworodny wsławił się wtedy jako osobnik o niewiarygodnie pojemnej paszczy. Na moment spuszczony z oka zawołał: „O, koko!” i władował sobie do buzi całe
jajko na twardo (obrane ze skorupki ma się rozumieć). Mieliśmy do wyboru podjąć akcję wydobywczą i ryzykować, że się zadławi albo w spokoju obserwować rozwój wypadków. Wybraliśmy drugą opcję i okazało się, że
Młody nie dość, że dał radę
jajo przeżuć i połknąć, to jeszcze nie uronił ani okruszka. Od tamtej
pory trzymamy go z dala od
jajek w całości.Akcja z
jajkiem przypomniała mi też miejską legendę o żarówce. Podobno jakiś student podpuścił kiedyś swojego kolegę, że nie da rady włożyć sobie żarówki do ust. Włożyć, włożył. Wyjąć już nie dał rady, bo złapał go skurcz
mięśni szczęki. Wsiedli zatem w tramwaj, gdzie zrobili małą sensację, i pojechali na izbę przyjęć. Po kilku godzinach izba zapełniła się następnymi osobami, które potrzebowały zastrzyku rozluźniającego.
Składniki :5
jajek50 g
serka mascarpone1 łyżka
jogurtu naturalnego75 g wędzonego na zimno
łososiakiełki rzodkiewkikawior z
łososiasól i
pieprz do smaku
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Każde
jajko przekrój wzdłuż na pół i wyjmij
żółtka.
Żółtka,
serek mascarpone,
jogurt i
łososia zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Na każdą połówkę
jajka nałóż porcję pasty (łyżeczką albo za pomocą rękawa cukierniczego), udekoruj
kiełkami i
kawiorem.
Related PostsBliny pszenno-gryczane
Kaszi z
wędzoną makreląBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremŁososiowo-
ogórkowe roladki z zielonych naleśników