Rzodkiewka

nazwa

Rzodkiewka jest rośliną, która charakteryzuje się jadalnym, lekko zgrubiałym korzeniem. Zwykle warzywo jest dość ostre w smaku, ale zdarzają się również łagodniejsze odmiany. Można spotkać rzodkiewkę czerwoną, czerwono-białą, czarną oraz białą.

Historia

Rzodkiewka swoje pochodzenie ma w Chinach, stąd też zaczęła się rozpowszechniać w inne zakątki świata. Pierwszym narodem, którego zachwycił smak warzywa byli Egipcjanie. Epoka Średniowiecza była bardzo korzystna dla rzodkiewki, ponieważ wtedy uważano, że jest odpowiedzialna za bystrość umysłu, a także lepsze trawienie.

Pochodzenie

Rzodkiewka uprawiana jest na terenie całej Europy, na wybrzeżach Morza Śródziemnego oraz w krajach Południowo-Wschodniej Azji. Rzodkiewkę uprawia się przede wszystkim w szklarniach, ogrodach oraz inspektach.

Zastosowanie

Rzodkiewka jest bardzo dobra do jedzenia na surowo w całości jako przekąska lub jako dodatek kanapek. Ponadto warzywo pełni ciekawą rolę dekoracyjną. Powycinanymi z rzodkiewki różyczkami można przystroić sałatki, surówki oraz inne dania mięsne, a także przystawki. Rzodkiewkę można również zetrzeć i dodać do surówki przygotowanej z nowalijek. Pewne osoby lubią jeść rzodkiewkę z zasmażką masła oraz bułki tartej.

Świeżość

Wybierając rzodkiewkę trzeba zwrócić uwagę na korzenie czy są twarde i jędrne a listki nie są zwiędłe. Rzodkiewka nie może być pomarszczona oraz posiadać żadnych plamek. Rzodkiewkę można przechowywać przez kilka dni w lodówce, później traci świeżość.

Właściwości

Rzodkiewka jest źródłem witamin z grupy B, czyli B1, B2, B3, B5, B6 oraz witaminy C. Ponadto w tym warzywie można znaleźć cenne składniki mineralne takie jak: potas, sód, karoten, fluor, chlor, żelazo, miedź, cynk, wapń, a także mangan. Osoby posiadające problemy z niedokrwistością powinny spożywać rzodkiewkę. Ponadto warzywa te są bardzo niskokaloryczne ponieważ 100 gram rzodkiewki dostarcza tylko 14 kcal. Dlatego warto o rzodkiewkę wzbogacić dietę odchudzającą. Witamina C poprawia odporność organizmu, może łagodzić stan osłabienia i choroby związane z przeziębieniem. Zatem opłaca się jeść rzodkiewkę, szczególnie zamiast niezdrowych przekąsek typu chipsy, czy paluszki. Nie dość, że przekąska w formie rzodkiewki jest zdrowa to jeszcze nie tuczy.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 14 kcl

Błonnik pokarmowy1.4   g

z cukrów11 kcal

z białek1.6 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość4.165E-05 g

Objętość173 g/m3

Food folate2.1E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.014   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.041   μg

Tłuszcz0.085   g

Tłuszcze nasycone0.027   μg

Węglowodany2.9   g

Total Folate2.1E-05   μg

Sacharoza0.085   g

Skrobia0   g

Glukoza0.893   g

Maltoza0   g

Fruktoza0.603   g

Galaktoza0   g

Cukier1.6   g

Białko0.578   g

Tryptofan0.0077   g

Treonina0.02   g

Izoleucyna0.017   g

Leucine0.026   g

Lysine0.028   g

Metionina0.0085   g

Cystyna0.0085   g

Fenyloalanina0.031   g

Tyrosine0.0077   g

Walina0.03   g

Arginina0.032   g

Histydyna0.011   g

Alanina0.022   g

Kwas asparaginowy0.054   g

Kwas glutaminowy0.133   g

Glicyna0.022   g

Prolina0.019   g

Seryna0.023   g

A0   μg

B11E-05   mg

C0.013   mg

B66E-05   mg

E0   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000216   mg

B120   μg

B23.3E-05   mg

B50.00014   μg

B90   μg

K1.1E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna8.5E-06   μg

A(IU)6   IU

Bete-karoten3.4E-06 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.026 mg

Omega-60.014 mg

Fosfor0.017   mg

Magnez0.0085   mg

Potas0.198   mg

Sód0.033   μg

Wapń0.021   mg

Żelazo0.000289   mg

Cynk0.000238   mg

Fluor5.1E-06   μg

Mangan5.9E-05   μg

Miedź4.3E-05   μg

Selen5.1E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.006   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %