ßßß
Ziarenka maku to okrągłe, czarne nasiona w kształcie nerek zabarwionych na ciemno-szary kolor. Mak wykorzystywany w kulinariach zbiera się z dojrzałych i wysuszonych ziaren rośliny Somniferum papaver, znanej również jako mak lekarski. Jest to ten sam kwiat z falbankami, z którego uzyskuje się morfinę.
Uprawa maku rozpoczęła się na Krecie i sięga 1.400 roku p.n.e. Mieszkańcy wyspy uprawiali mak głównie ze względu na jego uspokajające właściwości. Roślina posiada długą i tragiczną historię, która kręci się wokół opium – silny narkotyk uzyskiwany z maku. Mak wykorzystywany w kuchennych przepisach jest niemal całkowicie pozbawiony substancji, które były wykorzystywane do produkcji opium. Starożytni Egipcjanie wytłaczali z nasion maku jadalny olej. A słynny medyk grecki - Galen sugerował posypywanie nasionami maku świeżo upieczonego chleba. Pieczywo bardzo szybko zyskało niebywałą popularność w czasach średniowiecza.
Wypieki z makiem, takie jak babeczki i bułeczki, są bardzo smaczne i odznaczają się charakterystycznym smakiem. Można nawet zakupić gotowy farsz makowy, stosowany do nadziewania ciast. Ziarenka maku zapewniają orzechowy smak. W celu jego wydobycia, najlepiej upiec lub zmiażdżyć mak przed użyciem. Ziarna maku są wykorzystywane głównie w pieczeniu, ale można też nimi posypywać wypieki. Ponadto, z ziaren wytłaczany jest olej, którego używa się nie tylko w kuchni, ale też w produkcji mydła.
Mak należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Najlepiej w szafce. Trzymać z dala od światła i wysokich temperatur. Mak nie psuje się z biegiem czasu, ale po 3-4 latach zacznie tracić swoje właściwości. W celu sprawdzenia, czy mak nadal posiada swój intensywny smak i aromat, wystarczy rozkruszyć kilka ziaren, powąchać i posmakować. Ziaren maku nie należy zamrażać.
Porcja: 2,8g Kalorie: 15 kcl
Błonnik pokarmowy0,546 g
z cukrów3,2 kcal
z białek1,7 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,68E-06 g
Objętość4,9 g/m3
Food folate2,3E-06 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,167 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,8 μg
Tłuszcze nasycone0,126 μg
Tłuszcze trans0 g
trans monoenoic fat0 g
Węglowodany0,788 g
Total Folate2,3E-06 μg
Glukoza0,01 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,0081 g
Galaktoza0 g
Cukier0,084 g
Białko0,504 g
Tryptofan0,0052 g
Treonina0,019 g
Izoleucyna0,023 g
Leucine0,037 g
Lysine0,027 g
Metionina0,014 g
Cystyna0,0083 g
Fenyloalanina0,021 g
Tyrosine0,02 g
Walina0,031 g
Arginina0,054 g
Histydyna0,013 g
Alanina0,023 g
Kwas asparaginowy0,066 g
Kwas glutaminowy0,12 g
Glicyna0,027 g
Prolina0,077 g
Seryna0,027 g
Hydroksyprolina0 g
B12,4E-05 mg
B66,9E-06 mg
Beta-Tocopherol0,000232 μg
Gamma-tocopherol0,000247 μg
Delta-tocopherol6,4E-06 μg
B32,5E-05 mg
B120 μg
B22,8E-06 mg
B59,1E-06 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)0 IU
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,0076 mg
Omega-60,792 mg
Cynk0,000221 mg
Mangan0,000188 μg
Miedź4,6E-05 μg
Selen3,8E-07 μg
Fitosterol0,0025 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %