Mak

nazwa

Mak

Ziarenka maku to okrągłe, czarne nasiona w kształcie nerek zabarwionych na ciemno-szary kolor. Mak wykorzystywany w kulinariach zbiera się z dojrzałych i wysuszonych ziaren rośliny Somniferum papaver, znanej również jako mak lekarski. Jest to ten sam kwiat z falbankami, z którego uzyskuje się morfinę.

Historia

Uprawa maku rozpoczęła się na Krecie i sięga 1.400 roku p.n.e. Mieszkańcy wyspy uprawiali mak głównie ze względu na jego uspokajające właściwości. Roślina posiada długą i tragiczną historię, która kręci się wokół opium – silny narkotyk uzyskiwany z maku. Mak wykorzystywany w kuchennych przepisach jest niemal całkowicie pozbawiony substancji, które były wykorzystywane do produkcji opium. Starożytni Egipcjanie wytłaczali z nasion maku jadalny olej. A słynny medyk grecki - Galen sugerował posypywanie nasionami maku świeżo upieczonego chleba. Pieczywo bardzo szybko zyskało niebywałą popularność w czasach średniowiecza.

Rodzaje

Mak holenderski
Mak holenderski odznacza się najwyższą jakością i najlepszym smakiem. Jest uprawiany nie tylko w Holandii, ale i w innych częściach Europy, a także w Australii.
Biały mak
Indie produkują biały mak, który wykorzystuje się w postaci niedojrzałej. Jest bardziej gorzki w smaku niż tradycyjna odmiana.

Zastosowanie

Wypieki z makiem, takie jak babeczki i bułeczki, są bardzo smaczne i odznaczają się charakterystycznym smakiem. Można nawet zakupić gotowy farsz makowy, stosowany do nadziewania ciast. Ziarenka maku zapewniają orzechowy smak. W celu jego wydobycia, najlepiej upiec lub zmiażdżyć mak przed użyciem. Ziarna maku są wykorzystywane głównie w pieczeniu, ale można też nimi posypywać wypieki. Ponadto, z ziaren wytłaczany jest olej, którego używa się nie tylko w kuchni, ale też w produkcji mydła.

Wartości odżywcze

  • Mak zawiera wiele związków chemicznych pochodzenia roślinnego. Substancje te posiadają właściwości antyoksydacyjne, zapobiegawcze i promujące dobre zdrowie.
  • Mak zawdzięcza swój unikalny, orzechowy smak kwasom tłuszczowym i olejkom eterycznym, które stanowią około 50% zawartości. Nasiona są bardzo bogate w kwas oleinowy i kwas linolowy. Kwas oleinowy jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym, który obniża poziom cholesterolu LDL (zły cholesterol) i podwyższa poziom HDL (dobry cholesterol) we krwi.
  • Mak jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomaga w łagodzeniu dolegliwości układu pokarmowego, takich jak zaparcia. 100 g surowych nasion dostarcza 51% dziennej dawki błonnika.
  • Nasiona maku stanowią doskonałe źródło witamin z kompleksu B, jak tiamina, kwas pantotenowy, pirydoksyna, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy. Wiele z tych witamin działa jako wsparcie dla metabolizmu, zwłaszcza tłuszczu i węglowodanów.
  • Mak zawiera przyzwoite ilości składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, potas, wapń, mangan, cynk i magnez.
  • Suszone nasiona maku zawierają śladowe stężenia alkaloidów opium, jak morfina, kodeina, tebaina i papaweryna. Podczas spożywania maku, substancje te mają znikomo negatywny wpływ na układ nerwowy. Za to mają korzystny wpływ na organizm. Łagodzą rozdrażnienie nerwowe i działają jak środki przeciwbólowe.

Przechowywanie

Mak należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i ciemnym miejscu. Najlepiej w szafce. Trzymać z dala od światła i wysokich temperatur. Mak nie psuje się z biegiem czasu, ale po 3-4 latach zacznie tracić swoje właściwości. W celu sprawdzenia, czy mak nadal posiada swój intensywny smak i aromat, wystarczy rozkruszyć kilka ziaren, powąchać i posmakować. Ziaren maku nie należy zamrażać.

Wartości odżywcze

Porcja: 2.8g Kalorie: 15 kcl

Błonnik pokarmowy0.546   g

z cukrów3.2 kcal

z białek1.7 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość1.68E-06 g

Objętość4.9 g/m3

Food folate2.3E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.167   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.8   μg

Tłuszcze nasycone0.126   μg

Tłuszcze trans0   g

trans monoenoic fat0 g

Węglowodany0.788   g

Total Folate2.3E-06   μg

Glukoza0.01   g

Maltoza0   g

Fruktoza0.0081   g

Galaktoza0   g

Cukier0.084   g

Białko0.504   g

Tryptofan0.0052   g

Treonina0.019   g

Izoleucyna0.023   g

Leucine0.037   g

Lysine0.027   g

Metionina0.014   g

Cystyna0.0083   g

Fenyloalanina0.021   g

Tyrosine0.02   g

Walina0.031   g

Arginina0.054   g

Histydyna0.013   g

Alanina0.023   g

Kwas asparaginowy0.066   g

Kwas glutaminowy0.12   g

Glicyna0.027   g

Prolina0.077   g

Seryna0.027   g

Hydroksyprolina0   g

B12.4E-05   mg

B66.9E-06   mg

Beta-Tocopherol0.000232 μg

Gamma-tocopherol0.000247 μg

Delta-tocopherol6.4E-06 μg

B32.5E-05   mg

B120   μg

B22.8E-06   mg

B59.1E-06   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)0   IU

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.0076 mg

Omega-60.792 mg

Cynk0.000221   mg

Mangan0.000188   μg

Miedź4.6E-05   μg

Selen3.8E-07   μg

Fitosterol0.0025   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %