Wykonanie
Daktyle są naturalnie tak słodkie, że z powodzeniem mogą zastępować dzieciom
cukierki. Człowiek Wyżerka za nimi przepada, podobnie jak za
rodzynkami,
suszonymi jabłkami,
morelami i
śliwkami. Wywołuje to u Teściowej pewną konsternację i brak zrozumienia, bo
suszone owoce są przecież do świątecznego kompotu ewentualnie do keksa. Dlaczego wolę dać dziecku
suszoną śliwkę zamiast pysznej,
mlecznej czekolady? Co to szkodzi? Przecież dzieci uwielbiają
czekoladę,
czekolada jest dla dzieci, czym innym ona będzie wnuki rozpieszczać jak nie czekoladą? Ciche wojny podjazdowo-
czekoladowe toczą się przy każdej możliwej okazji.Kolejnym produktem, który w świadomości dużej części społeczeństwa nierozerwalnie łączy się z dzieciństwem, jest Nutella, czyli „niepowtarzalny krem do smarowania z
orzechami laskowymi i
kakao znany obecnie niemal na całym świecie”, który powstał „z zamiłowania do jakości i starannie wyselekcjonowanych składników”. Wzruszyłam się.Skład tego cudownego specyfiku, od którego dobrze zaczyna się dzień:
cukier,
olej palmowy,
orzechy laskowe (13%),
kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%),
mleko odtłuszczone w proszku (6,6%),
serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (
soja), wanilina (dane pochodzą ze strony Tesco).Na pierwszym miejscu znajduje się
cukier, na drugim
olej palmowy i to na bank nie ten najlepszy z najlepszych, bo w przeciwnym wypadku na etykiecie zostałoby to wyraźnie odnotowane i podkreślone w reklamie.
Olej palmowy w połowie składa się z nasyconych tłuszczów, które odpowiadają m.in. za otyłość, cukrzycę i skoki „złego” cholesterolu (więcej można przeczytać tutaj). Na 100 g tego kremu
cukrowo-tłuszczowego przypada zaledwie 10
orzechów laskowych.To ja już wolę być mniej trendy, nie udawać, że mam życie jak z reklamy i zrobić sobie słodkie smarowidło samodzielnie. Na bazie
masła, które zawiera co prawda masę nasyconych tłuszczy, ale jest tłuszczem wskazanym w diecie dzieci do 3 roku życia (więcej o
maśle można przeczytać tu). Dzięki dodatkowi kremówki smarowidło ma lekką konsystencję, a
daktyle, które zawierają moc witamin i minerałów, nadają mu wyraźną
słodycz.
Składniki (słoiczek około 250 ml):100 g
suszonych daktyli bez pestek100 g
masła75-100 ml
śmietany kremówkiDaktyle posiekaj.W rondelku rozpuść
masło z kremówką, wrzuć
daktyle i tak długo gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie (około 10-15 min). Zmiksuj na gładką masę, przelej do słoiczka i odstaw do przestudzenia.Po włożeniu do lodówki masa znacząco stwardnieje, ale nadal będzie się dobrze smarować.
Zmodyfikowałam przepis
Jurka Sobieniaka z warsztatów „Love beer”.Related PostsQuiche z
zielonymi szparagami i
boczkiemDaktyle pieczone w
boczkuZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Babka ziemniaczana z
białą kiełbasąMakowiec zawijany z
białym makiem