Wykonanie
Pojutrze zaczniemy żegnać stary rok i na pewno zastanawiacie się nad tym, co przygotować do jedzenia na sylwestrową imprezę. Mam kilka pomysłów, ale nie wiem, czy moja wesoła trzódka pozwoli mi je wszystkie zrealizować i Wam pokazać. Zacznę więc od szybkiej przekąski, którą z powodzeniem wykona każdy, nawet najmniej zaawansowany użytkownik kuchni. Od razu mówię, że nie wszystkim podbije
serce (czy też żołądek – jak by źle to nie zabrzmiało :P). Mój
Małż jest tradycjonalistą, wiedziałam więc, że spróbuje i powie, że sprofanowałam
boczek, którego miejsce jest w jajecznicy. Pomysł na ten specjał podsunęła mi w zeszłym roku Kuzynka Anita 😉 Zasmakowałam w tym nietypowym połączeniu słodkiego ze słonym i w
sumie cieszę się, że nie muszę się bić z moim Mężczyzną o resztki z talerza 😛 Podobnie można zapiec
suszone śliwki albo
morele.
Składniki :9
daktyli bez pestek9 plastrów niezbyt słonego,
wędzonego boczkuDaktyle zawiń w plastry
boczku, zepnij wykałaczką. Ułóż je na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Podawaj na ciepło albo na zimno.
Related PostsQuiche z
zielonymi szparagami i
boczkiemRogale marcińskie krok po krokuWytrawne muffiny z
bryndzą,
papryką i
boczkiemRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremMakowiec zawijany z
białym makiem