Daktyle pieczone w boczku

nazwa

Wykonanie

Pojutrze zaczniemy żegnać stary rok i na pewno zastanawiacie się nad tym, co przygotować do jedzenia na sylwestrową imprezę. Mam kilka pomysłów, ale nie wiem, czy moja wesoła trzódka pozwoli mi je wszystkie zrealizować i Wam pokazać. Zacznę więc od szybkiej przekąski, którą z powodzeniem wykona każdy, nawet najmniej zaawansowany użytkownik kuchni. Od razu mówię, że nie wszystkim podbije serce (czy też żołądek – jak by źle to nie zabrzmiało :P). Mój Małż jest tradycjonalistą, wiedziałam więc, że spróbuje i powie, że sprofanowałam boczek, którego miejsce jest w jajecznicy. Pomysł na ten specjał podsunęła mi w zeszłym roku Kuzynka Anita 😉 Zasmakowałam w tym nietypowym połączeniu słodkiego ze słonym i w sumie cieszę się, że nie muszę się bić z moim Mężczyzną o resztki z talerza 😛 Podobnie można zapiec suszone śliwki albo morele.
Składniki :
9 daktyli bez pestek
9 plastrów niezbyt słonego, wędzonego boczku
Daktyle zawiń w plastry boczku, zepnij wykałaczką. Ułóż je na blaszce wyłożonej folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut. Podawaj na ciepło albo na zimno.
Related Posts
Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem
Rogale marcińskie krok po kroku
Wytrawne muffiny z bryndzą, papryką i boczkiem
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Makowiec zawijany z białym makiem
Źródło:http://agatagotuje.pl/daktyle-pieczone-w-boczku