Wykonanie
Zupa doskonała! To tak tytułem wstępu :)Bo było to tak:
Madzia wpadła na pomysł, że
zrobi zupę krem z
ziemniaków. W zasadzie nie bardzo miała pomysł jak to zrobić więc wymyśliła sobie. I to jak wymyśliła! Zupa wyszła doskonała. Dodatek
tymianku połączony ze smakiem
ziemniaków to coś niesamowitego. Dawno już nie jadłem takiego połączenia smaków.Czekam na kolejny "
dziwny" pomysł
Madzi, jej pomysły mi się podobają :) Wysępiłem przepis, specjalnie dla was, ale wiecie...
Madzia jak to
Madzia... Dość chaotycznie mi ten przepis podała, ale postaram się jakoś ubrać go w ładne słowa.Do garnka nalewamy około 2 litry
wody. Gotujemy w tej wodzie kawałek
selera,
pietruszkę,
pora, 2
marchewki,
listek laurowy,
ziele angielskie, kilka pokrojonych w kostkę
ziemniaków. Ogólnie taki
bulion trzeba zrobić.
Madzia dodała 3 łyżki domowej bulionetki (przepis: KLIK). Jeśli czegoś takiego nie macie to możecie dodać zwykłą
kostkę rosołową. Czy czego tam chcecie żeby
mieć bulion. I niech się gotuje aż warzywa zmiękną i
wywar będzie miał smak.Następnie zdejmujemy z ognia i wyjmujemy z
wywaru wszystko oprócz
ziemniaków i jednej
marchewki. Dosolić i dopieprzyć do smaku, dodać 3 czubate łyżki kwaśnej
śmietany (18%) i 3 gałązki
tymianku. Miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli uważamy, że wyszło za rzadkie to możemy dodać drugą
marchewkę i znów zmiksować.Na koniec kolejny niezbędny składnik:
boczek.
Wędzony boczek kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na patelni do chrupkości. Zupę nalewamy na talerz, a
boczek kładziemy na górze. I posypujemy całość drobno zmielonym świeżym
rozmarynem.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)