Boczek

nazwa

Dolna część półtuszy wieprzowej składająca się z tłuszczu i mięśni. W zależności od klasy półtuszy wyróżniamy boczek z kością oraz bez kości. W krajach śródziemnomorskich boczek uchodzi za prawdziwy rarytas.

Przygotowanie

Spożywa się boczek gotowany, pieczony czy duszony. Można go peklować lub zapiekać. Jest wspaniałym dodatkiem do rolad mięsnych i wędlin.

Zastosowanie

Boczek wędzony stanowi gotowy produkt lub składnik przeznaczony do nadziewania oraz obkładania innych mięs przeznaczonych do pieczenia. Doskonale nadaje się do grillowania. To składnik wielu zup, np. grochówki, żurku, kapuśniaku. Można go spożywać na zimno jako wędlinę. W kuchni śródziemnomorskich popularną przekąskę stanowią smażone na oliwie z winem daktyl lub suszona śliwka owinięte plastrem boczku. Boczek podaje się również na grzankach czosnkowych z pomidorami i parmezanem. Może być dodatkiem do wielu dań: jajecznicy, omletu czy tarty mięsno – warzywnej. We Włoszech boczek nazywa się pancetta, a najpopularniejsza potrawa to fettucine carbonara, czyli danie z makaronem, boczkiem, śmietaną, jajkiem i parmezanem. Boczek jest podstawowym składnikiem kraszanki po kurpiowsku, popularnej potrawy z regionu Mazowsza i Kurpiów.

Właściwości

Boczek ma lekko słony smak i swoisty zapach. Odznacza się sporym i widocznym przerostem tłuszczowym zależnym od wieku świni. Im zwierze starsze, tym grubsza warstwa tłuszczu w boczku. To mięso wysokokaloryczne o znacznej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Oprócz białka zawiera sporo witamin z grupy B.

Wartości odżywcze

Porcja: 7g Kalorie: 37 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów0.37 kcal

z białek11 kcal

z alkoholu0 kcal

Food folate1.4E-07   μg

Tłuszcze jednonienasycone1.3   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.319   μg

Tłuszcz2.9   g

Tłuszcze nasycone0.939   μg

Tłuszcze trans0   g

Węglowodany0.095   g

Total Folate2.6E-05   μg

Cukier0   g

Białko2.6   g

Tryptofan0.022   g

Treonina0.103   g

Izoleucyna0.123   g

Leucine0.205   g

Lysine0.218   g

Metionina0.059   g

Cystyna0.029   g

Fenyloalanina0.104   g

Tyrosine0.082   g

Walina0.14   g

Arginina0.171   g

Histydyna0.099   g

Alanina0.168   g

Kwas asparaginowy0.248   g

Kwas glutaminowy0.388   g

Glicyna0.185   g

Prolina0.144   g

Seryna0.1   g

Hydroksyprolina0.046   g

A7.7E-07   μg

B13.1E-05   mg

C0   mg

B62.6E-05   mg

E2.2E-05   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol2.2E-05 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000764   mg

B129.1E-08   μg

B21.8E-05   mg

B58.3E-05   μg

B90   μg

K5.6E-09   μg

Retinol7.7E-07   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)2.6   IU

Bete-karoten0 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.014 mg

Omega-60.289 mg

Fosfor0.037   mg

Magnez0.0023   mg

Potas0.039   mg

Sód0.14   μg

Wapń0.00077   mg

Żelazo9.8E-05   mg

Cynk0.000248   mg

Fluor2.4E-06   μg

Mangan1.5E-06   μg

Miedź1.1E-05   μg

Selen4.4E-06   μg

Cholesterol0.0078   μg

Objętość(ml)0   ml