ßßß
Dolna część półtuszy wieprzowej składająca się z tłuszczu i mięśni. W zależności od klasy półtuszy wyróżniamy boczek z kością oraz bez kości. W krajach śródziemnomorskich boczek uchodzi za prawdziwy rarytas.
Spożywa się boczek gotowany, pieczony czy duszony. Można go peklować lub zapiekać. Jest wspaniałym dodatkiem do rolad mięsnych i wędlin.
Boczek wędzony stanowi gotowy produkt lub składnik przeznaczony do nadziewania oraz obkładania innych mięs przeznaczonych do pieczenia. Doskonale nadaje się do grillowania. To składnik wielu zup, np. grochówki, żurku, kapuśniaku. Można go spożywać na zimno jako wędlinę. W kuchni śródziemnomorskich popularną przekąskę stanowią smażone na oliwie z winem daktyl lub suszona śliwka owinięte plastrem boczku. Boczek podaje się również na grzankach czosnkowych z pomidorami i parmezanem. Może być dodatkiem do wielu dań: jajecznicy, omletu czy tarty mięsno – warzywnej. We Włoszech boczek nazywa się pancetta, a najpopularniejsza potrawa to fettucine carbonara, czyli danie z makaronem, boczkiem, śmietaną, jajkiem i parmezanem. Boczek jest podstawowym składnikiem kraszanki po kurpiowsku, popularnej potrawy z regionu Mazowsza i Kurpiów.
Boczek ma lekko słony smak i swoisty zapach. Odznacza się sporym i widocznym przerostem tłuszczowym zależnym od wieku świni. Im zwierze starsze, tym grubsza warstwa tłuszczu w boczku. To mięso wysokokaloryczne o znacznej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Oprócz białka zawiera sporo witamin z grupy B.
Porcja: 7g Kalorie: 37 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów0,37 kcal
z białek11 kcal
z alkoholu0 kcal
Food folate1,4E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone1,3 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,319 μg
Tłuszcz2,9 g
Tłuszcze nasycone0,939 μg
Tłuszcze trans0 g
Węglowodany0,095 g
Total Folate2,6E-05 μg
Cukier0 g
Białko2,6 g
Tryptofan0,022 g
Treonina0,103 g
Izoleucyna0,123 g
Leucine0,205 g
Lysine0,218 g
Metionina0,059 g
Cystyna0,029 g
Fenyloalanina0,104 g
Tyrosine0,082 g
Walina0,14 g
Arginina0,171 g
Histydyna0,099 g
Alanina0,168 g
Kwas asparaginowy0,248 g
Kwas glutaminowy0,388 g
Glicyna0,185 g
Prolina0,144 g
Seryna0,1 g
Hydroksyprolina0,046 g
A7,7E-07 μg
B13,1E-05 mg
C0 mg
B62,6E-05 mg
E2,2E-05 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol2,2E-05 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000764 mg
B129,1E-08 μg
B21,8E-05 mg
B58,3E-05 μg
B90 μg
K5,6E-09 μg
Retinol7,7E-07 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)2,6 IU
Bete-karoten0 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,014 mg
Omega-60,289 mg
Fosfor0,037 mg
Magnez0,0023 mg
Potas0,039 mg
Sód0,14 μg
Wapń0,00077 mg
Żelazo9,8E-05 mg
Cynk0,000248 mg
Fluor2,4E-06 μg
Mangan1,5E-06 μg
Miedź1,1E-05 μg
Selen4,4E-06 μg
Cholesterol0,0078 μg
Objętość(ml)0 ml