ßßß
Składniki (4-6 porcji):2-3 średnie podłużne bakłażanyok. 100 ml oliwy z oliwek2 średnie cebule1/3 główki czosnku700 ml passaty pomidorowej1 doniczka bazylii3 kule mozzarelli (ok. 300 g razem)przyprawy: cukier trzcinowy (lub syrop z mniszka), sól morska, czarny pieprz, ocet balsamicznyBakłażany pokrój na 1-1,5 cm plastry. Możesz ułożyć je na desce i oprószyć solą, ale nie jest to konieczne, bo niewielkie bakłażany nie mają tej goryczki. Jeśli jednak je posolisz, to po 20 minutach wytrzyj je papierowym ręcznikiem i posmaruj oliwą.Plastry bakłażana grilluj po 5 minut z każdej strony (gdy nie masz grilla, to wstaw je na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC).Przygotuj sos: cebule obierz i pokrój w półplasterki, czosnek w cienkie plastry. W garnku o grubym dnie rozgrzej dwie łyżki oliwy i na niewielkim ogniu podsmażaj cebulę i czosnek, aż staną się szkliste.Do cebuli i czosnku dodaj passatę i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut (w tym czasie grilluj/piecz bakłażany). Sos dopraw do smaku cukrem trzcinowym (ja dałam łyżkę domowego syropu z mniszka), octem balsamicznym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Powinien być kwaskowaty, dość słodki i tak pieprzny, jak lubisz.Mozzarellę pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm.Bazylię opłucz zimną wodą, dokładnie otrząśnij i z grubsza posiekaj (kilka listków zostaw sobie do dekoracji).Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą (piekłam w garnku rzymskim) i ułóż pierwszą warstwę bakłażanów. Posyp je częścią bazylii, na każdym plastrze ułóż mozzarellę i rozprowadź chochelkę, dwie sosu. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników – u mnie wyszły dwie warstwy bakłażanów.Na wierzchu rozsmaruj pozostały sos, ułóż plasterki sera i posyp bazylią.Zapiekaj przez 15-20 minut bez pokrywki w piekarniku nagrzanym do 200ºC.


Related PostsZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiFaszerowane pomidory à la capreseMakaron z pulpecikami z DziugasemPieczony boczek z oreganoNadziewane papryki po hiszpańsku