ßßß
Parmigiano Reggiano lub parmezan jest uważany przez koneserów za jeden z najlepszych rodzajów sera. Oryginalny parmezan wytwarza się z mleka krów wypasanych na trawie bądź karmionych świeżym sianem. Ser odznacza się twardą, ziarnistą konsystencją. Wykazuje owocowy i orzechowy smak. Najczęściej używa się go do posypywania makaronów, a także jako składnik zup i risotto. Można go też spożywać bez dodatków, jako smaczną i pożywną przekąskę. Nazwy parmezanu nawiązują do prowincji, w których został wyprodukowany, mianowicie Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna i Mantua.
Tradycja nadawania nazw potrawom od miejsca ich pochodzenia sięga aż do czasów Cesarstwa Rzymskiego. Nawet po upadku Rzymu w 476 roku, mieszkańcy włoskiego półwyspu nadal kontynuowali tą praktykę. Była wygodnym sposobem na opisanie żywności, informując, w jakim regionie odbywała się jej produkcja. Średniowieczni mnisi zamieszkujący pobliskie regiony Parmy, byli pierwszymi producentami twardego sera. W języku łacińskim, ser nosił nazwę Caseum paramensis, którą miejscowi skrócili do słowa Pramsàn. Parmezan odnosi się do słynnego sera wytwarzanego w okolicach włoskiej prowincji Parma, którego produkcja sięga około 800 lat wstecz. W 1954 roku, czołowi wytwórcy sera zmienili swoją nazwę na Consorzio del Formaggio Parmigiano-Reggiano. Tym sposobem, uznali historyczną rolę odegraną przez producentów sera w Parma i Reggio, definiując tym samym charakter sera i odpowiednie metody jego produkcji. Od tego momentu, oficjalna nazwa brzmiała Parmigiano Reggiano, którą wybijano na każdym serowym kręgu. Członkowie Consorzio nie tylko przestrzegali surowych norm produkcji, ale chronili też oryginalną nazwę sera przed grupami naśladowców.
Parmezan jest napakowany białkiem.
Wapń i witamina D
Wapń w Parmezanie jest łatwo przyswajalny przez organizm. Stanowi doskonałe źródło wapnia i zawiera niewielkie ilości witaminy D.
Witamina A
Witaminy A promuje dobry wzrok, zwłaszcza w słabym świetle. Jest też niezbędna dla zdrowej skóry, zębów i tkanek.
Sód
Pomimo tego, że parmezan zapewnia cenne korzyści odżywcze, warto wziąć pod uwagę jego zawartość sodu. Spożycie zbyt dużej ilości sodu może zwiększyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia, chorób serca i udaru. 50 g parmezanu zawiera 780 mg sodu, czyli 32,5% dziennej dawki. Według badań medycznych, dzienna dawka sodu dla osoby dorosłej wynosi 2.300 mg. U osób powyżej 50 roku życia, lub cierpiących na wysokie ciśnienie krwi, cukrzycę bądź przewlekłą chorobę nerek, optymalne spożycie sodu wynosi 1.500 mg dziennie.
Parmezan należy szczelnie owinąć w folię i przechowywać w lodówce. Ser wystawiony na działanie powietrza może zrobić się biały, a jego skórka stanie się znacznie grubsza. Istnieje jednak prosta metoda przywrócenia parmezanowi dawnej świetności. Namoczyć gazę w wodzie i wyciskać aż będzie wilgotna. Najpierw owinąć ser wilgotną gazą, a następnie folią. Umieścić w lodówce na całą noc. Po wyjęciu z lodówki, usunięciu gazy i folii, ser ponownie będzie świeży i gotowy do użycia.
Porcja: 5g Kalorie: 20 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów0,69 kcal
z białek8 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość3,15E-06 g
Objętość8 g/m3
Food folate4,5E-07 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,394 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,035 μg
Tłuszcz1,3 g
Tłuszcze nasycone0,834 μg
Węglowodany0,158 g
Total Folate4,5E-07 μg
Sacharoza0,0075 g
Glukoza0,0075 g
Maltoza0,0075 g
Fruktoza0,0075 g
Galaktoza0,0075 g
Cukier0,032 g
Białko1,7 g
Tryptofan0,023 g
Treonina0,073 g
Izoleucyna0,091 g
Leucine0,177 g
Lysine0,157 g
Metionina0,043 g
Cystyna0,0082 g
Fenyloalanina0,098 g
Tyrosine0,108 g
Walina0,117 g
Arginina0,072 g
Histydyna0,06 g
Alanina0,055 g
Kwas asparaginowy0,118 g
Kwas glutaminowy0,422 g
Glicyna0,034 g
Prolina0,211 g
Seryna0,105 g
A9,5E-06 μg
B11,8E-06 mg
C0 mg
D2,375E-08 μg
B63,9E-06 mg
E1,1E-05 mg
B31,1E-05 mg
B128,5E-08 μg
B22E-05 mg
B52E-05 μg
B90 μg
K9,1E-08 μg
Retinol9,3E-06 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)36 IU
Bete-karoten2,8E-06 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,014 mg
Omega-60,02 mg
Fosfor0,037 mg
Magnez0,0022 mg
Potas0,0055 mg
Sód0,064 μg
Wapń0,06 mg
Żelazo4,4E-05 mg
Cynk0,000169 mg
Mangan2,7E-06 μg
Miedź5,8E-06 μg
Selen1,1E-06 μg
Cholesterol0,004 μg
Objętość(ml)0 ml