ßßß
Świeży ser twarogowy składa się z niewielkich skrzepów o wielkości orzechów laskowych, które barwią się na biały lub czasami na lekko-pomarańczowy kolor. Są wilgotne, kruche i chłodne. Posiadają gumiastą teksturę i kwaskowaty smak. Podczas spożywania wydają przyjemny, skrzypiący dźwięk. Producentem najlepszego twarogu jest Polska.
Jak mówi legenda, pewien nomad na Bliskim Wschodzie, przygotowywał się do podjęcia bardzo długiej podróży. Juki zwisające przy siodle jego konia, wypełnił świeżym mlekiem, które miało mu posłużyć podczas długiej wędrówki. Intensywne słońce sprawiło, że całe mleko zsiadło pod wpływem ciepła i powstała ciecz z kawałkami pływających skrzepów. Według naukowców, juki przy siodle zawierały enzym o nazwie renina, który spowodował koagulację. (juki wytwarzano z krowich żołądków, stąd obecność enzymu).
W większości, skrzepy są świeżymi produktami ubocznymi w produkcji sera cheddar lub mozzarelli. Podczas gdy tworzenie się sera zajmuje około 60 dni, twaróg można uzyskać o wiele szybciej. Twaróg to nic innego, jak ‘przedwczesny ser’.
Twaróg stanowi bogate źródło białka, które naładowane jest aminokwasami. Aminokwasy te nie są wytwarzane w ludzkim organizmie, dlatego trzeba ich dostarczać w formie spożywanej żywności. Pomagają w naprawach komórkowych, odbudowują stare komórki, a nawet produkują nowe. Twaróg zawiera cynk, potas, magnez, witaminy A, D i E, a także witaminy z grupy B. Ze wszystkich produktów nabiałowych, ser twarogowy odznacza się najniższą zawartością wapnia.
Porcja: 110g Kalorie: 0,09 kcl
Błonnik pokarmowy0,11 g
z cukrów0,018 kcal
z białek0,053 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość9,6E-07 g
Objętość115 g/m3
Food folate1,4E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,571 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,072 μg
Tłuszcz2,3 g
Tłuszcze nasycone1,3 μg
Węglowodany4 g
Total Folate1,4E-05 μg
Cukier2,7 g
Białko13 g
Tryptofan0,152 g
Treonina0,559 g
Izoleucyna0,701 g
Leucine1,3 g
Lysine1 g
Metionina0,34 g
Cystyna0,096 g
Fenyloalanina0,662 g
Tyrosine0,673 g
Walina0,808 g
Arginina0,567 g
Histydyna0,392 g
Alanina0,544 g
Kwas asparaginowy0,932 g
Kwas glutaminowy2,8 g
Glicyna0,263 g
Prolina1,4 g
Seryna0,711 g
A2,6E-05 μg
B12,2E-05 mg
C0,0011 mg
B67,3E-05 mg
E2,3E-05 mg
B30,000142 mg
B126,8E-07 μg
B20,000168 mg
B50,000361 μg
B90 μg
K1,8E-06 μg
Retinol2,4E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna3,9E-06 μg
A(IU)116 IU
Bete-karoten2,6E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,017 mg
Omega-60,055 mg
Fosfor0,157 mg
Magnez0,0068 mg
Potas0,103 mg
Sód0,344 μg
Wapń0,073 mg
Żelazo0,00016 mg
Cynk0,000405 mg
Fluor3,5E-05 μg
Mangan3,3E-06 μg
Miedź3,2E-05 μg
Selen8,9E-06 μg
Cholesterol0,0093 μg
Fitosterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %