ßßß
Produkt z mleka chudego, częściowo odtłuszczonego lub pełnego, poddanego pasteryzacji, a następnie ukwaszeniu przez bakterie kwasu mlekowego lub niewielką ilość podpuszczki. W zależności od zawartości tłuszczu w mleku, twaróg posiada białą barwę i grudkowatą lub kremową konsystencję.
Produkcja twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie powolnym jego podgrzewaniu tak, aby uniknąć wrzenia. Następnie mleko jest studzone i odcedzane. Walory smakowe twarogu zależą od świeżości skwaszonego mleka. Jeśli ser przygotowywany jest w dniu, w którym mleko się skwasiło, będzie miał słodki smak. We Francji przygotowuje się białe sery odcedzając zsiadłe mleko bez wcześniejszego podgrzewania. Przy produkcji przemysłowej twaróg wytwarzany jest z mleka wcześniej spasteryzowanego i kwaszonego bakteriami kwasu mlekowego. Następnie jest odciskany i formowany. Twaróg zawiera pełnowartościowe białko, składniki mineralne, zwłaszcza wapń i witaminy: A, B1, B2, E, K, D. Ze względu na zawartość tłuszczu wyróżniamy twaróg: chudy (0,5g tłuszczu/100g sera), półtłusty (4,7g tłuszczu/100g sera), tłusty (10g tłuszczu/100g sera). Twaróg zawiera kwas mlekowy i bakterie wpływające korzystnie na układ pokarmowy.
Twaróg stanowi surowiec do przyrządzania rozmaitych mas: ze szczypiorkiem, cebulą, kminkiem, czosnkiem, miętą. Stanowi główny składnik wielu potraw, jak pierogi leniwe, małdrzyki, serniki, farsz do naleśników, klusek czy pierogów. Zmielony i tłusty twaróg wymieszany ze stopionym, ostudzonym masłem, żółtkami, cukrem pudrem, rodzynkami, posiekanymi migdałami i skórką cytrynową to deser znany jako pascha. Spożywa się go z warzywami, konfiturami, wędliną oraz w postaci twarożku ze szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem, solą i pieprzem i śmietaną. Biały ser zmielony z ziemniakami stanowi nadzienie do pierogów ruskich. Twaróg to świetny dodatek do past śniadaniowych z dodatkiem jajek lub mięsa ryby. Stosuje się go nawet do sałatek owocowych. Najlepiej smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Można go podawać na słodko z cukrem waniliowym. Do białego sera pasuje schłodzone białe wino.
Porcja: 110g Kalorie: 90 kcl
Błonnik pokarmowy0,11 g
z cukrów18 kcal
z białek53 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,0001056 g
Objętość115 g/m3
Food folate1,4E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,571 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,072 μg
Tłuszcz2,3 g
Tłuszcze nasycone1,3 μg
Węglowodany4 g
Total Folate1,4E-05 μg
Cukier2,7 g
Białko13 g
Tryptofan0,152 g
Treonina0,559 g
Izoleucyna0,701 g
Leucine1,3 g
Lysine1 g
Metionina0,34 g
Cystyna0,096 g
Fenyloalanina0,662 g
Tyrosine0,673 g
Walina0,808 g
Arginina0,567 g
Histydyna0,392 g
Alanina0,544 g
Kwas asparaginowy0,932 g
Kwas glutaminowy2,8 g
Glicyna0,263 g
Prolina1,4 g
Seryna0,711 g
A2,6E-05 μg
B12,2E-05 mg
C0,0011 mg
B67,3E-05 mg
E2,3E-05 mg
B30,000142 mg
B126,8E-07 μg
B20,000168 mg
B50,000361 μg
B90 μg
K1,8E-06 μg
Retinol2,4E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna3,9E-06 μg
A(IU)116 IU
Bete-karoten2,6E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,017 mg
Omega-60,055 mg
Fosfor0,157 mg
Magnez0,0068 mg
Potas0,103 mg
Sód0,344 μg
Wapń0,073 mg
Żelazo0,00016 mg
Cynk0,000405 mg
Fluor3,5E-05 μg
Mangan3,3E-06 μg
Miedź3,2E-05 μg
Selen8,9E-06 μg
Cholesterol0,0093 μg
Fitosterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %