Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ciekawy przepis, na naleśniki, jemy je klasycznie z
dżemem lub
serem, u mnie w drugiej wersji jednak z ciekawą propozycją w postaci musu
agrestowo-
dyniowego, chociaż może być też inny
niskosłodzony dżem.Składniki:Naleśniki ( na 3-4 porcje po kilka sztuk, w zależności od średnicy patelni)1 szklanka
wody1 szklanka
mleka1 i 3/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej ( może być zwykła)łyżeczka
soli1
jajko ( w podwójnej porcji 3
jaja)ewentualnie
olej do smażenia
ser:400 g
białego sera najlepiej kremowego
twarogusłodzidło np.
cukier,
miód,
stewiaop.
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
cynamonumus:5 łyżek kopiastych
pure z tego przepisusłodzidło do smaku
dżem niskosłodzony z dużymi kawałkami
owoców, u mnie
agrestowyjogurt lub
śmietana do dekoracjiNaleśniki : Składniki wymieszać blenderem. Miksować 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na dużym palniku, do ścięcia z każdej strony i odkładać. Nie powinny być zbytnio spieczone bo będziemy je jeszcze podsmażać z nadzieniem
Ser: składniki zmiksować i doprawić do smaku. Do nadzienia można dodać trochę musu smak jest wtedy ciekawie złamany : )Mus: Puree podgrzać z
dżemem, dosłodzić ulubionym słodzidłem.Naleśniki faszerować
serem, smarujemy placki i składamy na cztery części. Smażymy na odrobinie
oleju i podajemy na gorącym musie,polane
jogurtem i kleksem musu. Smacznego! Aż mi ślinka cieknie jak myślę, że je dzisiaj
jadłamMniam mniam : )Rady: do naleśników można dać łyżeczkę
przyprawy do piernika i
kakao, wtedy mamy zupełnie inne danie
Powiązane notki:Pyszne placki z dyniPancakes z
bananem i
daktylamiPancakes z dwóch szklanek
Dyniowe szaleństwo !
PURE Z DYNIPancakes bezglutenowe z sosem z
fasoli i
miodem