Wykonanie
Kiedyś miałam dylemat czy zrobić naleśniki z
twarogiem czy z
dżemem i poszłam na kompromis: zmieszałam
dżem owocowy z
twarogiem. Teraz takie naleśniki robię najczęściej, gdyż mieszanka bardzo nam posmakowała. Jakiś czas temu usłyszałam, że moje naleśniki nie ociekają tłuszczem, są tak "czyste", że mogą jej jeść dzieci w pościeli :)
Składniki:- szklanka
mleka- 1/2 szklanki
wody gazowanej- łyżka
cukru- szczypta
soli- 2
jajka-
cukier waniliowy- 1,5-2 szklanki
mąki- 3 łyżki
oleju- kostka 200 g
twarogu- 2 łyżki
dżemu owocowegoPrzygotowanie:Do miski wlać
mleko i
wodę, dodać
cukier,
sól i
cukier waniliowy. Wbić 2
jajka. Całość mieszać wsypując
mąkę. Ciasto powinno posiadać dość gęstą konsystencję, jednak na tyle płynną, aby mogło bez przeszkód się rozlewać po patelni po wlaniu na jej środek. Pod koniec dodać
olej i wymieszać.
Twaróg wymieszać z
dżemem i łyżką
cukru waniliowego. Naleśniki smażyć z obydwu stron na rozgrzanej patelni - bez użycia tłuszczu! Na usmażone placki nakładać farsz
twarogowy i zwijać w rulon. Podawać z
kubkiem gorącego
kakao.