ßßß Cookit - przepis na 24. Chrupiące gofry z czekoladą i jagodami

24. Chrupiące gofry z czekoladą i jagodami

nazwa

Wykonanie

Nie potrafię wyrzec się tej przyjemności, jaką jest tworzenie od podstaw łatwo dostępnych produktów - niezależnie od tego, czy jest to kubeczek na długopisy, skrzynka z farbami, wełniany szalik lub deser. Uwielbiam satysfakcję jaką przynosi wykonywanie prostych czynności samemu.
Tak samo jest w przypadku gofrów - możesz je dostać w nadmorskiej budce, supermarkecie, na starówce, koło kina - dosłownie wszędzie.
Nie potrafiłam przejść obojętnie obok przepisu na chrupiące gofry. Najlepsze są te jeszcze ciepłe z ubitą kremówką, jagodami i wiórkami z czekolady...
Przepis:
ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki oleju
- 4 jaja
- szczypta soli
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
+ kremówka, owoce, dżem owocowy i czekolada
Połącz mąkę z cukrami, mlekiem, wodą i proszkiem do pieczenia, oraz zmieszane wcześniej żółtka jaj z olejem. Dodaj szczyptę soli. Ubij białka na sztywno, delikatnie połącz z masą. Ciasto wlewaj na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Piecz przez około 3 minuty.
Kremówkę ubij z odrobiną cukru pudru, nałóż na wpół przestudzone gofry (zbyt ciepły gofr rozpuści bitą śmietanę), nałóż owoce z dżemem. Tabliczkę czekolady umieść na blacie i ostrym nożem przejedź po spodzie czekolady dla uzyskania wiórków. Ozdób gofry.
Smacznego!
Źródło:http://kulinarna-mania.blogspot.com/2012/09/24-chrupiace-gofry-z-czekolada-i.html