Wykonanie
Nie potrafię wyrzec się tej przyjemności, jaką jest tworzenie od podstaw łatwo dostępnych produktów - niezależnie od tego, czy jest to kubeczek na długopisy, skrzynka z farbami, wełniany szalik lub deser. Uwielbiam satysfakcję jaką przynosi wykonywanie prostych czynności samemu.Tak samo jest w przypadku gofrów - możesz je dostać w nadmorskiej budce, supermarkecie, na starówce, koło kina - dosłownie wszędzie.Nie potrafiłam przejść obojętnie obok przepisu na chrupiące gofry. Najlepsze są te jeszcze ciepłe z ubitą kremówką,
jagodami i wiórkami z
czekolady...
Przepis:ciasto:- 2,5 szklanki
mąki- 0,5 szklanki
cukru- opakowanie
cukru waniliowego- 3/4 szklanki
mleka- 1 szklanka
wody- 0,5 szklanki
oleju- 4
jaja- szczypta
soli- czubata łyżeczka
proszku do pieczenia+ kremówka,
owoce,
dżem owocowy i
czekoladaPołącz
mąkę z
cukrami,
mlekiem,
wodą i
proszkiem do pieczenia, oraz zmieszane wcześniej
żółtka jaj z
olejem. Dodaj szczyptę
soli. Ubij
białka na sztywno, delikatnie połącz z masą. Ciasto wlewaj na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Piecz przez około 3 minuty.Kremówkę ubij z odrobiną
cukru pudru, nałóż na wpół przestudzone gofry (zbyt ciepły gofr rozpuści
bitą śmietanę), nałóż
owoce z
dżemem. Tabliczkę
czekolady umieść na blacie i
ostrym nożem przejedź po spodzie
czekolady dla uzyskania wiórków. Ozdób gofry.Smacznego!