Wykonanie
Pogoda przez ostatnie dni jest dla nas bardzo łaskawa. Mimo biegania od rana do wieczoru po różnych miastach udało mi się ani razu nie zmoknąć.Nawet płaszczyk jeszcze
wisi i czeka na gorsze dni.Ale mimo iż weekend pracowity bo cały w szkole to na pyszne naleśniczki zawsze jest dobry moment :)Wykorzystałam do nich ostatni ale spory kawałek dyni. Nie obeszło się oczywiście bez jakiejś dodatkowej słodkości -
biała czekolada pysznie połączyła się z
dynią.
Składniki:2
jajkaok 1,5 szklanki
mąki2 łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli0/5 szklanki
mleka0/5 szklanki
wody gazowanej
olejok 1 , 5 szklanki startej dyni70g
białej czekoladyWykonanie:
Jajka wbijam do miski i miksuję ze szczyptą
soli. Powoli i stopniowo dodaję resztę składników.
Dynie obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Dodaję do miski z
ciastem.
Czekoladę masakruję tłuczkiem a później jeszcze siekam nożem na drobniejsze kawałeczki. Dodaję do reszty i mieszam delikatnie całość łyżki. Dodaję też do ciasta łyżkę
oleju. Całość wstawiam do lodówki na ok pół godziny. Następnie smażę małe placuszki na rozgrzanym
oleju na rumiano.Podaję na ciepło z
cukrem pudrem.