ßßß
Gatunek sera wytwarzanego z mleka i podpuszczki oraz różnych gatunków pleśni: zielonej, białej, niebieskiej. Do najpopularniejszych należą: brie, camembert, roquefort, gorgonzola, bleu de bresse, munster, coulommiers.
Sery pleśniowe ze względu na swe walory smakowe nadają się do bezpośredniego spożycia. Popularnym sposobem podania jest ułożenie ich z innymi serami na desce w towarzystwie kawałków owoców. Można również nadziać nimi owoce czy położyć na tartinkach. Niektóre gatunki, jak np. munster, podaje się z ciemnym pieczywem i piwem. Ser gorgonzola stanowi doskonały dodatek do dipów i sałatek. Po starciu, można go dodać do makaronu czy mięsa. Świetnie komponuje się z rybami i owocami: gruszką, jabłkami, brzoskwiniami. Ser coulommiers łączy się z owocami jagodowymi, kładzie na kanapkę oraz smaży. Bleu de bresse podaje się zarówno na tartinkach, jak i z krakersami. Komponuje się z winogronami i selerem naciowym. Ser roquefort używa się jako składnik sosów, farszów, dodatek do steków. Jest składnikiem deseru, który stanowi gorąca babka wypełniona serem i czekoladą. Komponuje się ze składnikami sałatek warzywnych. Służy za nadzienie do suszonych moreli i winogron oraz do tworzenia elementów dekoracyjnych (kulek serowych) i past koktajlowych.
Porcja: 30g Kalorie: 106 kcl
Błonnik pokarmowy0 g
z cukrów2,7 kcal
z białek27 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość3E-05 g
Objętość29 g/m3
Food folate1,1E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone2,3 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,24 μg
Tłuszcz8,6 g
Tłuszcze nasycone5,6 μg
Węglowodany0,702 g
Total Folate1,1E-05 μg
Cukier0,15 g
Białko0,0064 g
Tryptofan0,094 g
Treonina0,236 g
Izoleucyna0,337 g
Leucine0,576 g
Lysine0,556 g
Metionina0,175 g
Cystyna0,032 g
Fenyloalanina0,326 g
Tyrosine0,389 g
Walina0,467 g
Arginina0,213 g
Histydyna0,227 g
Alanina0,193 g
Kwas asparaginowy0,431 g
Kwas glutaminowy1,6 g
Glicyna0,122 g
Prolina0,63 g
Seryna0,336 g
A5,9E-05 μg
B18,7E-06 mg
C0 mg
B65E-05 mg
E7,5E-05 mg
B30,000305 mg
B123,7E-07 μg
B20,000115 mg
B50,000519 μg
B90 μg
K7,2E-07 μg
Retinol5,8E-05 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)229 IU
Bete-karoten2,2E-05 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,076 mg
Omega-60,161 mg
Fosfor0,116 mg
Magnez0,0069 mg
Potas0,077 mg
Sód0,419 μg
Wapń0,158 mg
Żelazo9,3E-05 mg
Cynk0,000798 mg
Mangan2,7E-06 μg
Miedź1,2E-05 μg
Selen4,4E-06 μg
Cholesterol0,023 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %