ßßß
Składniki (6 porcji):1 , 5 litra lekkiego rosołu20 dag chudej, wędzonej szynki3-4 kopiaste łyżki kaszy manny2 żółtka2 łyżki śmietany kremówkisól i pieprz do smakudrobno posiekana natka pietruszkiZagotuj rosół i dodaj do niego drobno (drobniutko!!) posiekaną szynkę (ja swoją pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do kielicha blendera, rozniosło ją w pył).Kiedy całość się ponownie zagotuje, cały czas mieszając, wsyp kaszę mannę. Nie dopuść do powstania kożuszka. Zestaw z kuchenki.Żółtka połącz z kremówką (lub z 2 łyżkami zimnej wody). Intensywnie mieszając, wlej „roztwór” do zupy.Na koniec dopraw ją solą i pieprzem. Od razu podawaj razem z zieleniną.
Related PostsBabka ziemniaczana z białą kiełbasąZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Krem z kalafiora z serem pleśniowym i chipsami z kumpiakuZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi