Wykonanie
Znowu poniedziałek. Kto wczoraj ugotował rosół i martwi się, że czeka go pomidorowa, może porzucić czarno-
pomidorowe myśli i skoczyć do sklepu po
szynkę. Znalazłam ostatnio świetną zupkę, do której idealnie nadaje się tradycyjny niedzielny rosół i jest właśnie z zastosowaniem owej
wędliny. Podobno jest to receptura z kuchni staropolskiej, więc aby nie obrażać naszych sarmackich przodków, lepiej kupcie taką, która nie sika
wodą na wszystkie strony. Przepis pochodzi z mojej ulubionej w ostatnim czasie „Kuchni polskiej” Ewy Aszkiewicz. Wprowadziłam drobne modyfikacje, bo użyłam
śmietany kremówki i pominęłam enigmatycznie brzmiącą „przyprawę do zupy”. Dodałam też więcej
kaszy manny (nie
mannej, jak to niektórzy piszą i mówią, co mnie doprowadza do spazmów z rozpaczy), bo lubię bardziej konkretne zupy – takie do jedzenia, a nie do picia 😉
Składniki (6 porcji):1 , 5 litra lekkiego rosołu20 dag chudej,
wędzonej szynki3-4 kopiaste łyżki
kaszy manny2
żółtka2 łyżki
śmietany kremówkisól i
pieprz do smakudrobno posiekana
natka pietruszkiZagotuj rosół i dodaj do niego drobno (drobniutko!!)
posiekaną szynkę (ja swoją pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do kielicha blendera, rozniosło ją w pył).Kiedy całość się ponownie zagotuje, cały czas mieszając, wsyp
kaszę mannę. Nie dopuść do powstania kożuszka. Zestaw z kuchenki.
Żółtka połącz z kremówką (lub z 2 łyżkami zimnej
wody). Intensywnie mieszając, wlej „roztwór” do zupy.Na koniec dopraw ją
solą i
pieprzem. Od razu podawaj razem z
zieleniną.
Related PostsBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąZielone szparagi po parysku (z sosem allemande)Krem z
kalafiora z
serem pleśniowym i
chipsami z kumpiakuZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi