Natka pietruszki

nazwa

Petroselinum crispum, znana bardziej jako pietruszka zwyczajna, jest jedną z najbardziej pożywnych roślin na naszej planecie. Niestety, bardzo często traktujemy ją jako element dekoracyjny naszych potraw, zapominając, że posiada znakomite właściwości lecznicze i odżywcze. Jest najpopularniejszym ziołem stosowanym w sztuce kulinarnej, i zawiera dwa rodzaje nadzwyczajnych składników, które zapewniają ogromne korzyści dla zdrowia organizmu. Pierwszym z nich są składniki lotne - mirystycyna, limonen, eugenol i alfa-tujen. Drugi to flawonoidy, w skład których wchodzą apigenina, apiol, crisoeriol i luteiny. Pietruszka jest także doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, żelaza i błonnika, a do tego ma właściwości przeciwzapalne. Powyższe substancje przekształcają pietruszkę w prawdziwą zbrojownię składników odżywczych. Ponadto, surowa pietruszka spełnia również rolę odświeżacza oddechu.

Do dwóch najpopularniejszych rodzajów pietruszki zaliczamy pietruszkę naciową-gładką i pietruszkę naciową-kędzierzawą. Pietruszka gładka odznacza się bardziej intensywnym zapachem i mniej gorzkim smakiem aniżeli pietruszka kędzierzawa. Istnieje też trzeci rodzaj, jakim jest pietruszka korzeniowa, przypominająca swoim wyglądem łopian. Wszystkie rodzaje pietruszki wykazują wiele zastosowań kulinarnych, zarówno w dekorowaniu, jak i w podkreślaniu smaku przyrządzanych potraw.

Gotujemy z pietrzuszką

Pietruszka nie jest zbyt trwała, dlatego należy ją umyć tuż przed samym użyciem. Wrzucamy ją do miski, zalewamy zimną wodą i płuczemy przy pomocy dłoni. Następnie, odcinamy natkę i wylewamy wodę. Jeśli pietruszka nadal jest brudna, powtarzamy proces aż do skutku. Natkę pietruszki zbieramy w jeden pęk i siekamy na drewnianej desce. Pamiętajmy, aby nie ściskać natki zbyt mocno, ponieważ możemy zniszczyć jej strukturę. Chcąc uzyskać drobno pokrojoną nać, wystarczy złapać za obie końcówki noża i wykonywać nim ruchy przód-tył, do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Pietruszka gładka posiada silniejszy smak i aromat niż kędzierzawa, dlatego lepiej nadaje się do przyrządzania potraw na gorąco. Najlepiej dodać ją pod sam koniec. Dzięki temu zachowa swój kolor, smak i wartości odżywcze. Jeżeli przyrządzamy jasny sos, wówczas najlepiej wykorzystać jedynie korzeń, a nie natkę - tym sposobem sos nabierze smaku pietruszki i nie przyjmie zielonego zabarwienia.

Sposoby użycia pietruszki

Nie używajmy pietruszki jedynie jako dekoracji – warto wykorzystać ją w dużych ilościach, co zapewni potrawie charakterystyczny smak. Znakomity zapach pietruszki czyni z niej idealnego kandydata do zup, sosów i sałatek warzywnych. Posiekana natka pietruszki stanowi idealną dekorację do mięsa mielonego i rosołu z kury. Dodanie natki do pesto zapewni mu jeszcze lepszy zielony kolor. Połączenie siekanego czosnku, skórki z cytryny i natki pietruszki – nadaje się idealnie do smarowania kurczaka, jagnięciny i wołowiny. Stanowi świetny dodatek do sosów pomidorowych. Kombinacja posiekanej natki pietruszki i czosnku jest głównym składnikiem sosu persillade, którym można skropić pieczoną jagnięcinę, grillowane steki, ryby, kurczaka i warzywa. Natkę można użyć jako przyprawy zapieczonej w klopsikach, albo ugnieść razem z ciastem, z którego powstanie chleb. Nadaje się idealnie do kanapek, zarówno jako ozdoba, a także jako wspaniały wyzwalacz smaku. Dobrze wysmażona i posolona natka może stanowić świetną przystawkę do głównego dania. Długie gotowanie obniża walory smakowe natki, dlatego warto ją dodawać dopiero pod koniec gotowania. Najlepiej stosować świeżą nać, ponieważ suszona jest bardzo uboga w smak, zapach i wartości odżywcze. Aby uchronić listki przed ciemnym zabarwieniem, należy po umyciu dobrze odsączyć natkę z nadmiaru wody. Natka stanowi również doskonały wybór w przyrządzaniu pożywnego soku z pietruszki, którego przepis znajdziecie poniżej.

Przepis na sok z natki pietruszki

Dodajemy do blendera dokładnie umytą i osuszoną garść natki pietruszki, oraz 2 łyżki soku cytrynowego i 2 łyżki miodu. Całość blendujemy do czasu, aż wszystkie składniki zostaną ze sobą dobrze zmieszane. Następnie, bierzemy szklankę niegazowanej wody mineralnej i stopniowo wlewamy jej zawartość, nieustannie blendując. Napój jest gotowy, gdy uzyska jednolite, zielone zabarwienie. Podawać dobrze schłodzony.

Sposoby przechowywania

Świeżą natkę pietruszki powinniśmy przechowywać w lodówce, w plastikowym worku. Jeżeli natka jest nieco owiędła, wystarczy skropić ją wodą lub dobrze wypłukać, ale nie dać jej wyschnąć. A następnie, umieścić w lodówce. Nadmiar pietruszki gładkiej należy dobrze wysuszyć rozkładając ją na papierowym ręczniku. Po wysuszeniu powinna być trzymana w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Pietruszkę kędzierzawą najlepiej zamrozić. Pomimo, że zachowa w ten sposób większość swojego smaku, przejawia również tendencje do utraty swojej kruchości. Dlatego też, najlepiej z niej korzystać bez uprzedniego rozmrażania.

Wartości odżywcze

Objętość(ml)0   ml

Procent masy0   %