Wykonanie
Wprowadziłam w naszym domu zasadę, że
mięso – obojętnie: drobiowe, wieprzowe czy wołowe – pojawia się na naszych talerzach maksymalnie dwa
razy w tygodniu, co najmniej dwukrotnie jadamy
ryby (czyli nie tylko zwyczajowo w piątek), a w pozostałe dni staramy się jeść posiłki wegetariańskie. Odkrywamy dzięki temu wiele nowych smaków i kombinacji składników.Eksperymenty z kuchnią wegetariańską uświadomiły nam, że przeciętny Polak je zbyt dużo
mięsa. Na śniadanie standardowo
wcina np.
parówki albo jajecznicę na
boczku (którą, nie
będę się z tym kryć, uwielbiam). Klasyczne szybkie obiady to przeważnie kotlety
schabowe albo różne wariacje z
drobiowym filetem. Na kolację dajmy na to kanapka z
wędliną.
Mięso,
mięso,
mięso. Przeważnie to tanie, nafaszerowane antybiotykami i hormonami wzrostu a w przypadku
wędlin rozmaitymi wypełniaczami, konserwantami i poprawiaczami smaku. I tak dzień w dzień. Latami.Jednym z naszych ulubionych odkryć są burgery z
buraków. Kolor mają nieco
mięsny, ale na tym podobieństwo się kończy. Są bardzo aromatyczne, w tym wydaniu dość pikantne (dla dzieci warto odłożyć część masy przed ostatecznym doprawieniem) i pełne zdrowych składników (każdy z nich niesie jakąś wartość dla organizmu).Kotlety z
buraków w połączeniu z domową
bułką do burgerów i uzupełnione wybranymi dodatkami stanowią sycący posiłek, który na dodatek świetnie się wpisuje w konwencję weekendowego grilla.
Składniki (ok. 16 kotletów):2 spore
buraki (razem około 500 g)200 g
kaszy jaglanej2 średnie
czerwone cebule1 niewielki pęczek
natki pietruszki7 łyżek łuskanego
słonecznika4 łyżki
sezamu50 g
mąki żytniej razowej75 ml
oleju rzepakowegoprzyprawy: 2 ząbki
czosnku, 4 cm kawałek świeżego
imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanej
chili, 1 łyżeczka mielonej
kolendry, świeżo mielony
czarny pieprz,
sól morskaBuraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200ºC (przez około 1 godzinę).
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Buraki ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z ugotowaną
kaszą, drobno posiekanymi
cebulami i posiekaną
natką pietruszki.Do masy dodaj
olej, uprażony na suchej patelni
słonecznik i
sezam oraz
mąkę żytnią i
przyprawy:
czosnek (przeciśnij przez praskę),
imbir (zetrzyj na tarce o drobnych oczkach),
chili,
kolendrę,
sól i
pieprz do smaku.Uformuj zgrabne kotlety (jeśli masa jest mało kleista, to wmieszaj trochę więcej
mąki i
oleju) i ułóż je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 200ºC (burgery możesz również grillować albo usmażyć na patelni). W połowie czasu pieczenia możesz je odwrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne.Gotowe kotlety podawaj z ulubionym rodzajem
bułki (u mnie z tego przepisu – klik) i wybranymi dodatkami (burgery serwowałam z
sałatą i
rukolą z dressingiem
musztardowo-
miodowym – klik – oraz z
pomidorem i
fetą).
Źródło inspiracji: występ Marty
Dymek w DD TVNRelated PostsWołowe
curry z
buraczkamiPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemKotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierceMarynata jogurtowa do skrzydełek z grillaSurówka z
cukinii i
kalarepy z orzeźwiającym dressingiem