ßßß
Składniki (ok. 16 kotletów):2 spore buraki (razem około 500 g)200 g kaszy jaglanej2 średnie czerwone cebule1 niewielki pęczek natki pietruszki7 łyżek łuskanego słonecznika4 łyżki sezamu50 g mąki żytniej razowej75 ml oleju rzepakowegoprzyprawy: 2 ząbki czosnku, 4 cm kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanej chili, 1 łyżeczka mielonej kolendry, świeżo mielony czarny pieprz, sól morskaBuraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200ºC (przez około 1 godzinę).Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.Buraki ostudź, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z ugotowaną kaszą, drobno posiekanymi cebulami i posiekaną natką pietruszki.Do masy dodaj olej, uprażony na suchej patelni słonecznik i sezam oraz mąkę żytnią i przyprawy: czosnek (przeciśnij przez praskę), imbir (zetrzyj na tarce o drobnych oczkach), chili, kolendrę, sól i pieprz do smaku.Uformuj zgrabne kotlety (jeśli masa jest mało kleista, to wmieszaj trochę więcej mąki i oleju) i ułóż je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 200ºC (burgery możesz również grillować albo usmażyć na patelni). W połowie czasu pieczenia możesz je odwrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne.Gotowe kotlety podawaj z ulubionym rodzajem bułki (u mnie z tego przepisu – klik) i wybranymi dodatkami (burgery serwowałam z sałatą i rukolą z dressingiem musztardowo-miodowym – klik – oraz z pomidorem i fetą).

Źródło inspiracji: występ Marty Dymek w DD TVNRelated PostsWołowe curry z buraczkamiPszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiemKotlety mielone z warzywami w chrupiącej panierceMarynata jogurtowa do skrzydełek z grillaSurówka z cukinii i kalarepy z orzeźwiającym dressingiem