Wykonanie
Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis pochodzący z książki autorki bloga jadłonomia.com . Receptury praktycznie nie zmieniałam, pominęłam jedynie
sos sojowy. Kotlety można jeść w ciemnej
bułce, z dodatkiem np. świeżej
sałaty,
pomidora,
ogórka i
cebuli. Do tego
sos czosnkowy na bazie
jogurtu (dla wersji nievege) lub
ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne - polecam :)Składniki (ok.10 burgerów):2 szklanki startych na grubych oczkach
buraków1 drobno posiekana
cebula2 ząbki
czosnku, drobno pokrojone1 szklanka
kaszy jaglanej1/2 szklanki pestek
słonecznika1/4 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
imbiru1 łyżeczka mielonej
kolendry1/2 łyżeczka
chilisól,
pieprzWykonanie:1.
Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut w 2 szklankach
wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić.2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.3.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, następnie wymieszać ze wszystkimi składnikami, łącznie z
kaszą. Skropić dłonie
olejem i wyrabiać całość na gładką masę.4. Uformowane burgery wykładać na blasze z papierem do pieczenia.5. Piec 20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec 5-8 minut.1 burger zawiera:116 kcal; 4,2 g
białka; 2,9 g tłuszczów; 20 g węglowodanów; 21 g błonnika