Wykonanie
Trudno nie lubić burgerów. Dotyczy to przeważnie tych
mięsnych, ale ja przepadam nawet bardziej za burgerami warzywnymi. Niedawno wpadłam na pomysł przygotowania ich z
buraka i
fasoli, z dodatkiem
indyjskich przypraw i pestek
słonecznika. Muszę nieskromnie przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Burgery wyszły przepyszne, lekko pikantne oraz chrupiące dzięki pestkom
słonecznika. Z przepisu wychodzi pięć sztuk, więc część z nich można zostawić na później i np. zjeść na zimno, bo wtedy również smakują świetnie. Oczywiście sprawdzają się nie tylko w
bułce, podałam je też jako kotlety, z
kaszą jaglaną i
rukolą.- 1 puszka
fasoli- 1 gotowany
burak (ok. 200g)- 1 ząbek
czosnku- 1/2 łyżeczki
kolendry- 1/2 łyżeczki kuminu- 1/2 łyżeczki
garam masala- 1/4 łyżeczki
imbiru- 1/4 łyżeczki
chili w płatkach- duża szczypta
soli i
pieprzu- 2 gałązki
natki pietruszki- 50g pełnoziarnistej
mąki orkiszowej- 75g pestek
słonecznika1) W blenderze zmiksować wszystkie składniki oprócz pestek
słonecznika.2) Wmieszać je i z masy wilgotnymi dłońmi uformować pięć burgerów(można też nakładać porcje bezpośrednio na rozgrzany
olej na patelni i wyrównać).3) Smażyć je na średnim ogniu przez kilka minut na stronę.4) Podawać w opieczonej
bułce, z chutneyem z
mango i
kiełkami.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba sztuk: 5Kaloryczność jednej sztuki: 185 kcal