ßßß
Jest to warzywo należące do rodziny psiankowatych. Jej częścią jadalną jest owoc, który po dojrzeniu przybiera czerwony lub malinowy odcień. Jagody pomidora najczęściej mają kulisty kształt, choć zdarzają się również podłużne odmiany. W zależności od rodzaju pomidorów, osiągają różną wielkość. Od małych pomidorków koktajlowych, które rosną podobnie jak winogrona, przez średniej wielkości, po naprawdę duże i lekko spłaszczone owoce koloru jasnoróżowego. Miąższ pomidorów jest bardzo soczysty z wieloma zielonkawymi pestkami.
Pomidor swoich przodków miał w krajach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Stamtąd został sprowadzony na kontynent Europejski. Na początku pomidor odgrywał wyłącznie rolę dekoracyjną, ponieważ długo był uznawany za roślinę trującą. Obecnie pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, zaraz obok ogórka, ziemniaków, czy też kapusty.
Pomidory uprawiane są niemalże w całej Europie, w Stanach Zjednoczonych, a także w mniejszych ilościach na pozostałych kontynentach.
Pomidory masowo są przetwarzane na soki, przeciery oraz koncentraty. Z pomidorów wytwarza się także bardzo popularny sos pomidorowy oraz ketchup. Warzywa te dodaje się do potraw mięsnych, zup, sałatek oraz zapiekanek. Mogą być dodatkiem do kanapek lub przekąską do wędlin i serów w postaci wyłożonych na talerzu plastrów, posypanych drobno pokrojoną cebulką lub szczypiorkiem. Pomidory świetnie komponują się z serem mozzarellą oraz bazylią i oliwą z oliwek. Należy pamiętać, aby przed przygotowaniem pomidorów dokładnie je umyć, oczyszczając tym samym warzywa z substancji chemicznych zawartych w nawozach i opryskach. Warto sparzyć skórę wrzątkiem i obrać pomidory. Wtedy można uchronić się przed nieprzyjemnościami związanymi z podrażnieniem układu trawiennego skórką, która się może zatrzymać.
Wybierając pomidory warto zwrócić uwagę na ich wygląd zewnętrzny. Owoce powinny być jędrne i twarde. Nie mogą mieć żadnych narośli, przebarwień i zanieczyszczeń. Jeśli skóra wydaje się być mokra, podgnita lub pokryta choćby delikatną pleśnią, to takich pomidorów nie należy kupować. Wystrzegać się trzeba także warzyw popękanych lub specyficznie pachnących. Oznacza to, że są one już w procesie rozkładu.
Pomidor jest jednym z warzyw, które są polecane nie tylko przez dietetyków ale także przez lekarzy. Pomidory są ogromnym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Wśród tych pierwszych, wymienić można witaminę B1, B2, B3, B5, B6, C, H oraz K. Natomiast jeśli chodzi o minerały to warto wspomnieć o takich jak: sód, potas, jod, chlor, wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo, mangan, kobalt oraz miedź. Regularne spożywanie pomidorów ma duży wpływ na lepsze samopoczucie. Pomidory zawierają także przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka szyjki macicy oraz trzustki. Osoby odchudzające się powinny jeść pomidory ze względy na ich niską kaloryczność oraz działanie regulujące układ trawienny – zapobiegają zaparciom. Warzywa te, także wskazane są przy chorobach związanych z sercem. Ponadto pomidory poprawiają wygląd skóry, przez jej ujędrnianie. Zjedzenie jednego pomidora może przyczynić się do ukojenia nerwów.
Porcja: 85g Kalorie: 15 kcl
Błonnik pokarmowy0,829 g
z cukrów11 kcal
z białek2,2 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość9,35E-05 g
Objętość79 g/m3
Food folate1,8E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,027 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,074 μg
Tłuszcz0,181 g
Tłuszcze nasycone0,025 μg
Węglowodany3,2 g
Total Folate1,8E-05 μg
Sacharoza0 g
Skrobia0 g
Glukoza1,1 g
Maltoza0 g
Fruktoza1,2 g
Galaktoza0 g
Cukier2,8 g
Białko0,897 g
Tryptofan0,0064 g
Treonina0,023 g
Izoleucyna0,021 g
Leucine0,031 g
Lysine0,032 g
Metionina0,0072 g
Cystyna0,011 g
Fenyloalanina0,024 g
Tyrosine0,015 g
Walina0,022 g
Arginina0,022 g
Histydyna0,014 g
Alanina0,026 g
Kwas asparaginowy0,127 g
Kwas glutaminowy0,353 g
Glicyna0,022 g
Prolina0,017 g
Seryna0,024 g
A3,2E-05 μg
B13,9E-05 mg
C0,013 mg
B65,9E-05 mg
E0,000391 mg
Beta-Tocopherol8,5E-06 μg
Gamma-tocopherol0,000102 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000609 mg
B120 μg
B23E-05 mg
B50,000188 μg
B90 μg
K7,7E-06 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0,0011 μg
Luteina + Zeaksantyna5,2E-05 μg
A(IU)634 IU
Bete-karoten0,000338 μg
Alfa-karoten7,6E-05 μg
Omega-30,0028 mg
Omega-60,071 mg
Fosfor0,025 mg
Magnez0,0087 mg
Potas0,197 mg
Sód0,018 μg
Wapń0,0083 mg
Żelazo0,00037 mg
Cynk0,00014 mg
Fluor2E-06 μg
Mangan9E-05 μg
Miedź6,6E-05 μg
Selen2,6E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,0048 μg
Objętość(ml)0 ml
Procent masy0 %