Pomidor

nazwa

Jest to warzywo należące do rodziny psiankowatych. Jej częścią jadalną jest owoc, który po dojrzeniu przybiera czerwony lub malinowy odcień. Jagody pomidora najczęściej mają kulisty kształt, choć zdarzają się również podłużne odmiany. W zależności od rodzaju pomidorów, osiągają różną wielkość. Od małych pomidorków koktajlowych, które rosną podobnie jak winogrona, przez średniej wielkości, po naprawdę duże i lekko spłaszczone owoce koloru jasnoróżowego. Miąższ pomidorów jest bardzo soczysty z wieloma zielonkawymi pestkami.

Historia

Pomidor swoich przodków miał w krajach Ameryki Południowej oraz Środkowej. Stamtąd został sprowadzony na kontynent Europejski. Na początku pomidor odgrywał wyłącznie rolę dekoracyjną, ponieważ długo był uznawany za roślinę trującą. Obecnie pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, zaraz obok ogórka, ziemniaków, czy też kapusty.

Pochodzenie

Pomidory uprawiane są niemalże w całej Europie, w Stanach Zjednoczonych, a także w mniejszych ilościach na pozostałych kontynentach.

Zastosowanie

Pomidory masowo są przetwarzane na soki, przeciery oraz koncentraty. Z pomidorów wytwarza się także bardzo popularny sos pomidorowy oraz ketchup. Warzywa te dodaje się do potraw mięsnych, zup, sałatek oraz zapiekanek. Mogą być dodatkiem do kanapek lub przekąską do wędlin i serów w postaci wyłożonych na talerzu plastrów, posypanych drobno pokrojoną cebulką lub szczypiorkiem. Pomidory świetnie komponują się z serem mozzarellą oraz bazylią i oliwą z oliwek. Należy pamiętać, aby przed przygotowaniem pomidorów dokładnie je umyć, oczyszczając tym samym warzywa z substancji chemicznych zawartych w nawozach i opryskach. Warto sparzyć skórę wrzątkiem i obrać pomidory. Wtedy można uchronić się przed nieprzyjemnościami związanymi z podrażnieniem układu trawiennego skórką, która się może zatrzymać.

Świeżość

Wybierając pomidory warto zwrócić uwagę na ich wygląd zewnętrzny. Owoce powinny być jędrne i twarde. Nie mogą mieć żadnych narośli, przebarwień i zanieczyszczeń. Jeśli skóra wydaje się być mokra, podgnita lub pokryta choćby delikatną pleśnią, to takich pomidorów nie należy kupować. Wystrzegać się trzeba także warzyw popękanych lub specyficznie pachnących. Oznacza to, że są one już w procesie rozkładu.

Właściwości

Pomidor jest jednym z warzyw, które są polecane nie tylko przez dietetyków ale także przez lekarzy. Pomidory są ogromnym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Wśród tych pierwszych, wymienić można witaminę B1, B2, B3, B5, B6, C, H oraz K. Natomiast jeśli chodzi o minerały to warto wspomnieć o takich jak: sód, potas, jod, chlor, wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo, mangan, kobalt oraz miedź. Regularne spożywanie pomidorów ma duży wpływ na lepsze samopoczucie. Pomidory zawierają także przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka szyjki macicy oraz trzustki. Osoby odchudzające się powinny jeść pomidory ze względy na ich niską kaloryczność oraz działanie regulujące układ trawienny – zapobiegają zaparciom. Warzywa te, także wskazane są przy chorobach związanych z sercem. Ponadto pomidory poprawiają wygląd skóry, przez jej ujędrnianie. Zjedzenie jednego pomidora może przyczynić się do ukojenia nerwów.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 15 kcl

Błonnik pokarmowy0.829   g

z cukrów11 kcal

z białek2.2 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość9.35E-05 g

Objętość79 g/m3

Food folate1.8E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.027   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.074   μg

Tłuszcz0.181   g

Tłuszcze nasycone0.025   μg

Węglowodany3.2   g

Total Folate1.8E-05   μg

Sacharoza0   g

Skrobia0   g

Glukoza1.1   g

Maltoza0   g

Fruktoza1.2   g

Galaktoza0   g

Cukier2.8   g

Białko0.897   g

Tryptofan0.0064   g

Treonina0.023   g

Izoleucyna0.021   g

Leucine0.031   g

Lysine0.032   g

Metionina0.0072   g

Cystyna0.011   g

Fenyloalanina0.024   g

Tyrosine0.015   g

Walina0.022   g

Arginina0.022   g

Histydyna0.014   g

Alanina0.026   g

Kwas asparaginowy0.127   g

Kwas glutaminowy0.353   g

Glicyna0.022   g

Prolina0.017   g

Seryna0.024   g

A3.2E-05   μg

B13.9E-05   mg

C0.013   mg

B65.9E-05   mg

E0.000391   mg

Beta-Tocopherol8.5E-06 μg

Gamma-tocopherol0.000102 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30.000609   mg

B120   μg

B23E-05   mg

B50.000188   μg

B90   μg

K7.7E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0.0011   μg

Luteina + Zeaksantyna5.2E-05   μg

A(IU)634   IU

Bete-karoten0.000338 μg

Alfa-karoten7.6E-05 μg

Omega-30.0028 mg

Omega-60.071 mg

Fosfor0.025   mg

Magnez0.0087   mg

Potas0.197   mg

Sód0.018   μg

Wapń0.0083   mg

Żelazo0.00037   mg

Cynk0.00014   mg

Fluor2E-06   μg

Mangan9E-05   μg

Miedź6.6E-05   μg

Selen2.6E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.0048   μg

Objętość(ml)0   ml

Procent masy0   %