Wykonanie
Jeśli planujecie kameralnego i eleganckiego sylwestra w doborowym towarzystwie, rzekłabym nawet, że takiego „ęą”, to moim zdaniem bliny będą idealną propozycją na przystawkę.Bliny to kultowe danie. Postanowiłam się zmierzyć z legendą i zrobić je po raz pierwszy. Ciężko było wybrać sposób wykonania, bo wariacji jest od groma. Są nawet takie, które nie zawierają
mąki gryczanej. Takie przepisy przypominają mi recepturę na np. wegetariański
smalec – pewne składniki są obowiązkowe i już! 😉 Przepis wynalazłam w końcu w książce, która jest rówieśniczką mojego
Małża, „Potrawy z różnych stron świata” Macieja E. Halbańskiego.Bliny najlepiej smakują na słono. Chyba pierwszym skojarzeniem jest dodatek
kawioru i kieliszek lodowatej
wódki. Placki te są pyszne również z kwaśną
śmietaną,
wędzonym łososiem,
śledziem w różnych odsłonach. Najważniejsze jest to, żeby podawać je świeżutkie i jeszcze ciepłe, czyli trzeba się poświęcić i smażyć je tuż przed podaniem.Słoiczek całkiem przyzwoitego
kawioru, którego się przecież nie je łyżkami, kosztuje tyle, co dwie-trzy duże paczki
chipsów popularnej
marki. Wyobraźcie sobie zatem, że macie do wyboru dwie imprezy – jedną z wódzią i
chipsami, drugą z blinami i
kawiorem (z
alkoholem również). Dla mnie wybór jest prosty 😉
Składniki (dla 3-4 osób):185 g
mąki pszennej (t650)130 g
mąki gryczanej10 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 duże
jajko30 g
masła250 ml
mleka250 ml letniej
wody1/2 łyżeczki
soliolej do smażeniaDo podania:
kawiorwędzony łosośkwaśna
śmietanakoperekDo sporego naczynia wlej ćwierć litra letniej
wody, wsyp
cukier, wkrusz świeże
drożdże, dodaj przesianą
pszenną mąkę i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby tak przygotowany zaczyn ruszył. U mnie to zajęło jakieś dwadzieścia minut.W międzyczasie w rondelku rozpuść
masło i wlej do niego
mleko. Podgrzewaj, aż mieszanina będzie letnia.Podrośnięty zaczyn zamieszaj, aby opadł, wlej zawartość rondelka oraz
żółtko (
białko odłóż do lodówki), wsyp
sól i
mąkę gryczaną. Dobrze wymieszaj ciasto i postaw w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Podczas rośnięcia trzeba je dwa
razy zamieszać, aby opadło (cały proces zajmuje to około 2 godziny). Gdy tak się stanie, wmieszaj w masę ubitą na sztywno pianę z jednego
białka. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany.Smaż niewielkie porcje ciasta (1-2 łyżki na placek) na porządnie rozgrzanej patelni, dość obficie wysmarowanej tłuszczem (u mnie
olej rzepakowy). Placuszki przewracaj, kiedy zauważysz, że ich brzegi robią się wyraźnie rumiane. Odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i układaj w naczyniu żaroodpornym albo garnku rzymskim (naczynie trzymaj w lekko nagrzanym piekarniku i przykrywaj pokrywką albo folią, aby placuszki nie obsychały).Podawaj ciepłe z wybranymi dodatkami.
Related PostsPaszteciki (pieczone pierogi) z
mięsemCiasto
kakaowo-
bananoweWytrawne muffiny z
bryndzą,
papryką i
boczkiemSałatka z
brokuła,
pomidorów i
jajekDaktyle pieczone w
boczku