ßßß
Składniki (dla 3-4 osób):185 g mąki pszennej (t650)130 g mąki gryczanej10 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 duże jajko30 g masła250 ml mleka250 ml letniej wody1/2 łyżeczki soliolej do smażeniaDo podania:kawiorwędzony łosośkwaśna śmietanakoperekDo sporego naczynia wlej ćwierć litra letniej wody, wsyp cukier, wkrusz świeże drożdże, dodaj przesianą pszenną mąkę i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby tak przygotowany zaczyn ruszył. U mnie to zajęło jakieś dwadzieścia minut.W międzyczasie w rondelku rozpuść masło i wlej do niego mleko. Podgrzewaj, aż mieszanina będzie letnia.Podrośnięty zaczyn zamieszaj, aby opadł, wlej zawartość rondelka oraz żółtko (białko odłóż do lodówki), wsyp sól i mąkę gryczaną. Dobrze wymieszaj ciasto i postaw w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Podczas rośnięcia trzeba je dwa razy zamieszać, aby opadło (cały proces zajmuje to około 2 godziny). Gdy tak się stanie, wmieszaj w masę ubitą na sztywno pianę z jednego białka. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Smaż niewielkie porcje ciasta (1-2 łyżki na placek) na porządnie rozgrzanej patelni, dość obficie wysmarowanej tłuszczem (u mnie olej rzepakowy). Placuszki przewracaj, kiedy zauważysz, że ich brzegi robią się wyraźnie rumiane. Odsączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i układaj w naczyniu żaroodpornym albo garnku rzymskim (naczynie trzymaj w lekko nagrzanym piekarniku i przykrywaj pokrywką albo folią, aby placuszki nie obsychały).Podawaj ciepłe z wybranymi dodatkami.


Related PostsPaszteciki (pieczone pierogi) z mięsemCiasto kakaowo-bananoweWytrawne muffiny z bryndzą, papryką i boczkiemSałatka z brokuła, pomidorów i jajekDaktyle pieczone w boczku