Wykonanie
Po eksperymentach z kuchniami Azji i Ameryki przyszedł czas na nieco bliższe klimaty. Padło na kuchnię rosyjską. A skoro Rosja, to bliny. Klasyczne, z
maki gryczanej. Proste (choć nie w przygotowaniu) i niezwykle eleganckie danie. Zdecydowałam się na wersję z
łososiem i
śmietaną, ale bliny z tego przepisu nadają się również do podawania na słodko.Składniki na ok. 15 małych blinów:1 szklanka
mąki gryczanej2/3 szklanki
mleka1/3 szklanki
wody1
jajko10 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukruszczypta
soliolej do smażeniaDo podania:
wędzony łosośkwaśna
śmietanaDrożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać
cukier i 1/3
mąki, wymieszać na lejące się ciasto. Naczynie z
ciastem przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodać
jajko, resztę
mąki i
sól. Wymieszać i odstawić żeby urosło.
Mleko podgrzać i dodawać do ciasta w
trzech porcjach - co 15-20 minut. Po dodaniu
mleka ciasto powinno jeszcze rosnąć ok. pół godziny. Małą patelnię teflonową posmarować
olejem, rozgrzać i smazyć bliny. Podawać z
wędzonym łososiem i kwaśna
śmietaną.