ßßß
Sałata jest rośliną jednoroczną, która zalicza się do warzyw liściowych, a dokładniej do rodziny astrowatych. Warzywo charakteryzuje się liśćmi, które swoim kształtem i skupieniem przypominają główkę. Warto pamiętać, że im wyższa temperatura panuje podczas uprawy sałaty, tym warzywo będzie bardziej gorzkie.
Sałata była znana już w V wieku przed naszą erą w starożytnym Rzymie oraz Grecji, natomiast swoje korzenie najprawdopodobniej ma w krajach Azji Zachodniej oraz w Basenie Morza Śródziemnego. Królowa Bona wraz z pozostałą włoszczyzną przywiozła sałatę do Polski. Dzięki niej warzywo stało się jednym z najczęściej stawianych na polskich stołach.
Sałata nie posiada szczególnych wymagań glebowych oraz klimatycznych co do uprawy. Dlatego też bezproblemowo przyjmuje się w różnych regionach świata. Sałata posiada bardzo dużo odmian, które również zależne są od panującego na danym ternie klimatu.
Zastosowanie sałaty jest wszechstronne. W świecie kulinarnym można wykorzystywać ją do sporządzania sałatek, surówek, dekoracji mięs, wędlin i serów. Liście sałaty można kłaść na kanapki i podawać również do innych przystawek. Rzadko kiedy je się samą sałatę, najlepiej smakuje na surowo lub po schłodzeniu. Bardzo popularne jest przyrządzanie na bazie sałaty, sałatki greckiej, meksykańskiej lub wiosennej.
Bardzo ważne jest, aby nabyć świeżą sałatę, ponieważ choć odrobinę zwiędnięta może już nie nadawać się do spożytkowania. Najlepiej jest wybrać tą o jasnozielonych liściach, a same liście nie mogą być w żaden sposób uszkodzone lub przebarwione. Przed przygotowaniem do spożycia, warzywo należy dokładnie umyć i pozbawić je wszystkich liści, które nie wyglądają na zdatne do zjedzenia – czyli żółte, uszkodzone lub odrobinę zwiędnięte. Najlepiej sałatę płucze się przekładając ją z miski do miski z wodą, tak długo aż woda będzie czysta. Ważne jest również, aby sałaty nie kroić nożem, ponieważ można łatwo pozbyć się kruchości liści. Jeśli sałata ma być przechowywana, to należy umieścić główki w ciemnym, wilgotnym i chłodnym pomieszczeniu.
Sałata uchodzi za bardzo dietetyczne warzywo ze względu na małą ilość cukrów, tłuszczu i co ważniejsze, także kalorii. W sałacie można znaleźć wszystkie witaminy, oprócz D i K, a także składniki mineralne, takie jak: potas, sód, jod, karoten, wapń, magnez, fosfor, fluor, kobalt, mangan, cynk czy też miedź. Warzywo posiada w liściach tyrekininy, które odpowiedzialne są za stymulację czynności tarczycy. Jedzenie sałaty pobudza procesy trawienne do działania, natomiast jej duże dawkowanie ukoi nerwy i spowoduje zwiększoną koncentrację. Sałata także jest dobrym sposobem na pozbycie się lub załagodzenie chorób związanych z oskrzelami. Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze oraz mające problemy sercowe, również powinny swoją dietę wzbogacić o sałatę.
Porcja: 85g Kalorie: 13 kcl
Błonnik pokarmowy1,1 g
z cukrów8,6 kcal
z białek2,5 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość1,955E-05 g
Objętość366 g/m3
Food folate5,3E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0068 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,092 μg
Tłuszcz0,175 g
Tłuszcze nasycone0,023 μg
Węglowodany2,3 g
Total Folate5,3E-05 μg
Sacharoza0,0085 g
Skrobia0 g
Glukoza0,389 g
Maltoza0 g
Fruktoza0,513 g
Galaktoza0 g
Cukier0,911 g
Białko1 g
Tryptofan0,011 g
Treonina0,037 g
Izoleucyna0,038 g
Leucine0,055 g
Lysine0,046 g
Metionina0,011 g
Cystyna0,0077 g
Fenyloalanina0,045 g
Tyrosine0,019 g
Walina0,043 g
Arginina0,039 g
Histydyna0,015 g
Alanina0,041 g
Kwas asparaginowy0,117 g
Kwas glutaminowy0,156 g
Glicyna0,036 g
Prolina0,03 g
Seryna0,035 g
A0,000233 μg
B15,2E-05 mg
C0,004 mg
B66,6E-05 mg
E0,000146 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0,000233 μg
Delta-tocopherol5,1E-06 μg
B30,000253 mg
B120 μg
B25,3E-05 mg
B50,000112 μg
B90 μg
K8,4E-05 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,0012 μg
A(IU)4662 IU
Bete-karoten0,0028 μg
Alfa-karoten6,8E-07 μg
Omega-30,065 mg
Omega-60,027 mg
Fosfor0,024 mg
Magnez0,01 mg
Potas0,171 mg
Sód0,013 μg
Wapń0,026 mg
Żelazo0,000796 mg
Cynk0,000163 mg
Mangan0,000155 μg
Miedź2,5E-05 μg
Selen5,4E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,02 μg
Objętość(ml)0 ml