Endywia

nazwa

Okrytonasienna roślina z rodziny astrowatych, jest to rodzaj cykorii, występuje ona w dwóch gatunkach endywia eskariola i kędzierzawa. Mają one postać połączonych ze sobą liści zasadniczo nie tworzą główek a jedynie rozety. Eskariola ma gładkie liście kędzierzawa zaś lekko postrzępione. Istnieje również kilka hodowlanych upraw charakteryzujących się żółtą, lub fioletową barwą. Endywia jest rośliną wyłącznie uprawną, najlepszym miejscem na jej hodowle są stanowiska o glebach niezbyt kwaśnych i próchniczych. Wysiewu dokonuje się w czerwcu a zbioru późną jesienią lub nawet zimą.

Historia i pochodzenie

Ustalenie pochodzenia tego warzywa jest trudne wg antycznych źródeł endywia prawdopodobnie po raz pierwszy wyhodowana została w Azji skąd trafiła do Europy. Pierwsze wzmianki na temat tej cykorii zawarte są pismach antycznego uczonego Pliniusza Starszego, pojęcie to nie jest również obce poetycznym dziełom Horacego czy Owidiusza. Do Europy endywia trafiła w epoce Średniowiecza. Początkowo z rezerwą, jednak w miarę upływu czasu zadomowiła się i na europejskich stołach.

Zastosowanie

Endywia ma ona lekko orzechowy gorzki smak, przyrządzać można ja na wiele różnorakich sposobów, nadaje się do gotowania, zapiekania czy duszenia. Bardzo ciekawym daniem jest zupa z endywii podana z mielonych mięsnych pulpecików. Jednak głównym przeznaczeniem są oczywiście sałatki, powstające połączene jej z wszelkiego rodzaju świeżymi warzywami min ogórkami, pomidorami, papryką. Jeślisałatka ma być bardziej wykwitną wystarczy wymieszać endywie z cząstkami pomarańczy, winogronem, serem pleśniowym blue, orzechami włoskimi na koniec polewamy sałatkę lekkim sosem winegret.

Właściwości

Główna zaleta endywii jest jej niskokaloryczność. Polecana jest dla osób stosujących diety odchudzające bowiem pomaga w pozbyciu się zbędnej wody z organizmu co w efekcie prowadzi do utraty masy ciała. Ma ona również stosunkowo niski indeks glikemiczny dlatego powinna znaleźć się w diecie każdej osoby zmagającej się z cukrzycą. Ponadto endywia zawiera spore ilości witamin z grupy A, B i C oraz substancje odżywcze żelazo, wapń, fosfor i potas.

Wartości odżywcze

Porcja: 85g Kalorie: 0.014 kcl

Błonnik pokarmowy2.6   g

z cukrów0.01 kcal

z białek0.0026 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość2.1E-07 g

Objętość402 g/m3

Food folate0.000121   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0034   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.074   μg

Tłuszcz0.17   g

Tłuszcze nasycone0.041   μg

Węglowodany2.8   g

Total Folate0.000121   μg

Cukier0.213   g

Białko0.0011   g

Tryptofan0.0043   g

Treonina0.043   g

Izoleucyna0.061   g

Leucine0.083   g

Lysine0.054   g

Metionina0.012   g

Cystyna0.0085   g

Fenyloalanina0.045   g

Tyrosine0.034   g

Walina0.054   g

Arginina0.053   g

Histydyna0.02   g

Alanina0.053   g

Kwas asparaginowy0.111   g

Kwas glutaminowy0.141   g

Glicyna0.049   g

Prolina0.05   g

Seryna0.042   g

A9.2E-05   μg

B16.8E-05   mg

C0.0055   mg

B61.7E-05   mg

E0.000374   mg

B30.00034   mg

B120   μg

B26.4E-05   mg

B50.000765   μg

B90   μg

K0.000196   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)1842   IU

Bete-karoten0.0011 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30.011 mg

Omega-60.064 mg

Fosfor0.024   mg

Magnez0.013   mg

Potas0.267   mg

Sód0.019   μg

Wapń0.044   mg

Żelazo0.000706   mg

Cynk0.000672   mg

Mangan0.000357   μg

Miedź8.4E-05   μg

Selen1.7E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %