ßßß
Okrytonasienna roślina z rodziny astrowatych, jest to rodzaj cykorii, występuje ona w dwóch gatunkach endywia eskariola i kędzierzawa. Mają one postać połączonych ze sobą liści zasadniczo nie tworzą główek a jedynie rozety. Eskariola ma gładkie liście kędzierzawa zaś lekko postrzępione. Istnieje również kilka hodowlanych upraw charakteryzujących się żółtą, lub fioletową barwą. Endywia jest rośliną wyłącznie uprawną, najlepszym miejscem na jej hodowle są stanowiska o glebach niezbyt kwaśnych i próchniczych. Wysiewu dokonuje się w czerwcu a zbioru późną jesienią lub nawet zimą.
Ustalenie pochodzenia tego warzywa jest trudne wg antycznych źródeł endywia prawdopodobnie po raz pierwszy wyhodowana została w Azji skąd trafiła do Europy. Pierwsze wzmianki na temat tej cykorii zawarte są pismach antycznego uczonego Pliniusza Starszego, pojęcie to nie jest również obce poetycznym dziełom Horacego czy Owidiusza. Do Europy endywia trafiła w epoce Średniowiecza. Początkowo z rezerwą, jednak w miarę upływu czasu zadomowiła się i na europejskich stołach.
Endywia ma ona lekko orzechowy gorzki smak, przyrządzać można ja na wiele różnorakich sposobów, nadaje się do gotowania, zapiekania czy duszenia. Bardzo ciekawym daniem jest zupa z endywii podana z mielonych mięsnych pulpecików. Jednak głównym przeznaczeniem są oczywiście sałatki, powstające połączene jej z wszelkiego rodzaju świeżymi warzywami min ogórkami, pomidorami, papryką. Jeślisałatka ma być bardziej wykwitną wystarczy wymieszać endywie z cząstkami pomarańczy, winogronem, serem pleśniowym blue, orzechami włoskimi na koniec polewamy sałatkę lekkim sosem winegret.
Główna zaleta endywii jest jej niskokaloryczność. Polecana jest dla osób stosujących diety odchudzające bowiem pomaga w pozbyciu się zbędnej wody z organizmu co w efekcie prowadzi do utraty masy ciała. Ma ona również stosunkowo niski indeks glikemiczny dlatego powinna znaleźć się w diecie każdej osoby zmagającej się z cukrzycą. Ponadto endywia zawiera spore ilości witamin z grupy A, B i C oraz substancje odżywcze żelazo, wapń, fosfor i potas.
Porcja: 85g Kalorie: 0,014 kcl
Błonnik pokarmowy2,6 g
z cukrów0,01 kcal
z białek0,0026 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość2,1E-07 g
Objętość402 g/m3
Food folate0,000121 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,0034 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,074 μg
Tłuszcz0,17 g
Tłuszcze nasycone0,041 μg
Węglowodany2,8 g
Total Folate0,000121 μg
Cukier0,213 g
Białko0,0011 g
Tryptofan0,0043 g
Treonina0,043 g
Izoleucyna0,061 g
Leucine0,083 g
Lysine0,054 g
Metionina0,012 g
Cystyna0,0085 g
Fenyloalanina0,045 g
Tyrosine0,034 g
Walina0,054 g
Arginina0,053 g
Histydyna0,02 g
Alanina0,053 g
Kwas asparaginowy0,111 g
Kwas glutaminowy0,141 g
Glicyna0,049 g
Prolina0,05 g
Seryna0,042 g
A9,2E-05 μg
B16,8E-05 mg
C0,0055 mg
B61,7E-05 mg
E0,000374 mg
B30,00034 mg
B120 μg
B26,4E-05 mg
B50,000765 μg
B90 μg
K0,000196 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0 μg
A(IU)1842 IU
Bete-karoten0,0011 μg
Alfa-karoten0 μg
Omega-30,011 mg
Omega-60,064 mg
Fosfor0,024 mg
Magnez0,013 mg
Potas0,267 mg
Sód0,019 μg
Wapń0,044 mg
Żelazo0,000706 mg
Cynk0,000672 mg
Mangan0,000357 μg
Miedź8,4E-05 μg
Selen1,7E-07 μg
Cholesterol0 μg
%0 %
Objętość(ml)0 ml
Masa(g)0 g
Procent masy0 %