ßßß
Dziś siostra ugościła mnie przepysznym obiadem, w którego skład wchodziła m.in. ta letnia sałatka z różnych rodzajów sałat, warzyw i sera feta.Składniki:rukolaendywiasałata rzymskażeńskie kwiaty cukiniiradicchio1 cebula1 młoda cukinia6 ogórków gruntowychser fetaoliwaocet balsamiczny lub cytrynamiódmusztarda francuska z ziarnami gorczycysólpieprzWarzywa myjemy i osuszamy (ilość wg uznania, tak żeby mniej więcej wszystkiego było po równo). Oczywiście nie wszystkie sałaty są tak łatwo dostępne więc możemy którąś pominąć lub zamienić na inną. Liście sałat rwiemy na mniejsze kawałki, cebulę tniemy w piórka, ogórka i cukinię w kostkę. Przygotowujemy sos: mieszamy 4 łyżki octu balsamicznego lub wyciśniętej cytryny, 2 łyżki miodu, 6 łyżek oliwy i 3 łyżeczki musztardy plus sól i pieprz do smaku. Sos wlewamy do przygotowanych wcześniej warzyw i mieszamy. Po nałożeniu na talerz posypujemy pokruszonym serem feta. Smacznego! :)