Cytryna

nazwa

Pochodzenie i historia cytryny

Dokładne pochodzenie cytryny nie jest do końca poznane, jednak naukowcy wybadali, że na pewno to musiały być tereny południowo-wschodniej Azji. Przypuszcza się, że to były Himalaje, a według niektórych źródeł były to południowe Chiny. Do Europy trafiła na dobre już w okolicach XIII wieku dzięki Arabom, którzy odkryli ją dwieście lat wcześniej, choć o jej właściwościach leczniczych wiedzieli już starożytni Rzymianie oraz Grecy. Również Krzysztof Kolumb przyczynił się do sprowadzenia cytryny w 1493 roku. Natomiast jej uprawa w Europie na dobre rozpoczęła się w XIX wieku. Głównymi producentami cytryny są Włochy, Floryda,

Hiszpania, a także Kalifornia.

Walory smakowe oraz wygląd dojrzałego owocu cytryny Cytryna najprawdopodobniej została wyhodowana w wyniku skrzyżowania cytronu z limą. Jej drzewa rozwijają się w klimacie subtropikalnym i sięgają do 7 metrów wysokości. Cytryna charakteryzuje się znanym wszystkim bardzo kwaśnym smakiem. Dojrzałe owoce można rozpoznać po żółtym zabarwieniu skóry oraz jej błyszczeniu się, w odróżnieniu od matowej i zielonej skóry, świadczącej o jeszcze niedojrzałej postaci cytryny. Cytryny, które zaczynają przejrzewać, zaczynają pleśnieć.

Zastosowanie cytryny

Cytrynę stosuje się do wielu potraw, zwłaszcza pieczonych mięs lub smażonych ryb. Może być dodatkiem do pomarańczowej marmolady. Ponadto idealnie nadaje się do ciast, napojów, zwłaszcza chłodzących, a także do deserów takich jak lody czy sorbety owocowe. Do takich przepisów dodaje się przeważnie sok z cytryny, ale również można pokrojona w cieniutkie plasterki cytryną udekorować wykwintne dania.

Właściwości cytryny

Cytryna posiada niezliczoną ilość wartości odżywczych i zbawiennych cech nie tylko przydatnych w poprawieniu zdrowia, ale także w takich dziedzinach jak kosmetyka. Przede wszystkim cytryna jest ogromnym magazynem cennej witaminy C, która jest ważna w kwestii odporności organizmu człowieka. Jednak oprócz tej witaminy, w cytrynie zawarte są także witaminy A, B1, B2, B3, B6, E oraz P. I to właśnie dzięki witaminie P, witamina C jest chroniona przed zbyt szybkim utlenianiem. Jednak jej głównym źródłem nie jest miąższ owocu, a jego skórka, której nie wolno spożywać na surowo, a jedynie sparzoną dodawać do deserów lub startą do ciasta. Ponadto cytryna zawiera w sobie dużo ważnych pierwiastków, takich jak magnez, potas, wapń, żelazo, jod oraz sów i fosfor. Sok z wyciśniętej cytryny należy pić w przypadku takich dolegliwości jak gorączka, wymioty, bóle reumatyczne, a także infekcje epidemiczne. Cytryna również jest zbawiennym lekarstwem w przypadku zmagania się z zatokami szczękowymi, katarem, czy anginą lub migreną. Uważa się, że aby zdrowo rozpocząć dzień, pobudzić wątrobę do działania, pozbyć się wszelkich toksyn oraz zaopatrzyć swój organizm w wigor, należy wypić szklankę napoju sporządzonego pół na pół przegotowanej wody z sokiem cytryny.

Cytryna w kosmetyce

Problemy ze skórą, cerą bądź paznokciami i włosami, również można załagodzić lub nawet całkowicie zwalczyć stosując cytrynową kurację. Łamliwe paznokcie wystarczy zwilżać sokiem z cytryny dwa razy dziennie. Sok z cytryny można także wcierać w całe ciało, lub tylko te miejsca, w których zamierza się rozjaśnić skórę i ją zmiękczyć.

Wartości odżywcze

Porcja: 83g Kalorie: 20 kcl

Błonnik pokarmowy3.1   g

z cukrów19 kcal

z białek3.1 kcal

z alkoholu0 kcal

Food folate9.2E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0.0092   μg

Tłuszcze wielonienasycone0.074   μg

Tłuszcz0.25   g

Tłuszcze nasycone0.032   μg

Węglowodany8.3   g

Total Folate9.2E-06   μg

Cukier2.1   g

Białko0.96   g

A1.3E-06   μg

B13.8E-05   mg

C0.054   mg

B67.9E-05   mg

E0.000125   mg

B30.000125   mg

B120   μg

B22.5E-05   mg

B50.000176   μg

B90   μg

K0   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna1.7E-05   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna9.2E-06   μg

A(IU)22   IU

Bete-karoten2.5E-06 μg

Alfa-karoten8.3E-07 μg

Omega-30.022 mg

Omega-60.053 mg

Fosfor0.013   mg

Magnez0.0083   mg

Potas0.118   mg

Sód0.0032   μg

Wapń0.036   mg

Żelazo0.542   mg

Cynk6.7E-05   mg

Mangan2.5E-05   μg

Miedź0.000124   μg

Selen3.3E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0.01   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml