Wykonanie
Wybraliśmy się ostatnio na małe zakupy do jednego z dyskontów. Mieliśmy kupić tylko kilka podstawowych rzeczy. Kiedy jednak zobaczyłam festiwal egzotycznych
owoców na stoisku z
zieleniną, nie mogłam się powstrzymać i zamiast wyjść z zakupami, które zmieściłyby się w koszyku, wyjechaliśmy z
wózkiem 😛 Kupiliśmy
między innymi opuncję
figową. Wcześniej nie miałam okazji jeść tego
owocu, ale spotkałam się z nim jako z dodatkiem do zielonej
herbaty. Zdecydowałam się na nią, ponieważ przypomniałam sobie smak moich ulubionych suszonych fig. Po powrocie do domu pożałowałam tego nabytku, bo okazało się, że opuncja jest pokryta malusieńkimi igiełkami, które nie rzucają się w oczy, ale za to boleśnie wbijają się w skórę jak wata szklana. W smaku też nie powala, a do tego w większości składa się ze sporych pestek. Jednak wygląda ładnie i nadaje się do sałatki owocowej jako tło smakowe tudzież wypełniacz 😉Składniki:3 opuncje
figowe1
owoc kaki1
banan50 g
suszonej żurawiny150 g
jogurtu2 łyżeczki
miodusok z ćwierci
cytrynyWykonanie sałatki jest
banalne. Wszystkie
owoce należy obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Tylko
kaki trzeba trochę bardziej rozdrobnić, bo jest dość duży – ja podzieliłam go na ćwiartki i dopiero wtedy pokroiłam.
Owoce umieszczamy w miseczce, skrapiamy
sokiem z cytryny i bierzemy się za
sos jogurtowo-
żurawinowy: do wysokiego i pojemnego kubka dajemy
jogurt, 2 łyżeczki
miodu oraz wsypujemy
żurawinę. Miksujemy za pomocą blendera. Stopień rozdrobnienia
żurawiny zależy od naszych upodobań. Polewamy
owoce w miseczce i jemy od razu 😉
Related Posts
Bananowe ciasto
jogurtowe z
rabarbarem (bez
jajek)Pszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremJabłkowe ciasto z
kaszy jaglanej z
żurawiną i cydrem
Lody banan-
mango z
miętą