Egzotyczna sałatka owocowa z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Wybraliśmy się ostatnio na małe zakupy do jednego z dyskontów. Mieliśmy kupić tylko kilka podstawowych rzeczy. Kiedy jednak zobaczyłam festiwal egzotycznych owoców na stoisku z zieleniną, nie mogłam się powstrzymać i zamiast wyjść z zakupami, które zmieściłyby się w koszyku, wyjechaliśmy z wózkiem 😛 Kupiliśmy między innymi opuncję figową. Wcześniej nie miałam okazji jeść tego owocu, ale spotkałam się z nim jako z dodatkiem do zielonej herbaty. Zdecydowałam się na nią, ponieważ przypomniałam sobie smak moich ulubionych suszonych fig. Po powrocie do domu pożałowałam tego nabytku, bo okazało się, że opuncja jest pokryta malusieńkimi igiełkami, które nie rzucają się w oczy, ale za to boleśnie wbijają się w skórę jak wata szklana. W smaku też nie powala, a do tego w większości składa się ze sporych pestek. Jednak wygląda ładnie i nadaje się do sałatki owocowej jako tło smakowe tudzież wypełniacz 😉
Składniki:
3 opuncje figowe
1 owoc kaki
1 banan
50 g suszonej żurawiny
150 g jogurtu
2 łyżeczki miodu
sok z ćwierci cytryny
Wykonanie sałatki jest banalne. Wszystkie owoce należy obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Tylko kaki trzeba trochę bardziej rozdrobnić, bo jest dość duży – ja podzieliłam go na ćwiartki i dopiero wtedy pokroiłam. Owoce umieszczamy w miseczce, skrapiamy sokiem z cytryny i bierzemy się za sos jogurtowo-żurawinowy: do wysokiego i pojemnego kubka dajemy jogurt, 2 łyżeczki miodu oraz wsypujemy żurawinę. Miksujemy za pomocą blendera. Stopień rozdrobnienia żurawiny zależy od naszych upodobań. Polewamy owoce w miseczce i jemy od razu 😉
Related Posts
Bananowe ciasto jogurtowe z rabarbarem (bez jajek)
Pszenno-żytni razowiec na maślance z miodem gryczanym i słonecznikiem
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Jabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydrem
Lody banan-mango z miętą
Źródło:http://agatagotuje.pl/egzotyczna-salatka-owocowa-z-zurawina