Wykonanie
            Miałam te 
lody zatytułować „bananowo-mangowe”, ale za bardzo kojarzyło mi się to z japońskimi komiksami i zaczęłam sobie wyobrażać 
banany zmiksowane z papierem, więc stanęło na tej 
dziwnej nieco konstrukcji w nagłówku…Panna Grymaśna (prawie 2 lata) mozolnie i boleśnie przechodzi proces ząbkowania. Człowiek Wyżerka (prawie 4 lata) był w tej dziedzinie całkowicie bezproblemowy. Zaglądaliśmy mu do buzi i co jakiś czas odnotowywaliśmy, że kolekcja zębów powiększyła się o następny egzemplarz. Zęby Grymaśnej szumnie zapowiadają swoje 
przybycie, później nieśpiesznie wynurzają się i powoli, powoli rosną, by zaprezentować się w swej niesymetrycznej 
krasie. Niesymetrycznej, bo wyrastają pojedynczo, a nie parami, jak to miały w zwyczaju mleczaki Starszego Brata.Gdy Grymaśna cierpi z powodu spuchniętych dziąseł, prawie w ogóle nie je. Żele przeciwbólowe nie przynoszą jakiejś wielkiej ulgi, a gryzaki z 
wodą, które można chłodzić w lodówce ma w głębokim poważaniu. Już miałam rwać włosy z głowy, gdy zauważyłam, że Panna bardzo lubi 
lody i 
sorbety. Zaczęłam więc robić swoje. Wystarczy zmiksować zamrożonego 
banana samego lub z ulubionymi dodatkami i już jest orzeźwiający deser (który przy okazji przynosi ulgę obolałym dziąsłom). Jeśli 
banany nie są bardzo słodkie (zawszę kupuję ich więcej i zamrażam, gdy zaczynają brązowieć – oczywiście, obrane ze skórki), to można masę 
lodową dosłodzić 
miodem albo 
syropem z agawy.Aktualnie wałkujemy orzeźwiającą kompozycję złożoną z 
mango, 
banana i 
mięty. To są naprawdę zdrowe, domowe 
lody. Składają się niemal w 100% z 
owoców i mają bardzo przyjemną aksamitną konsystencję bez kryształków 
lodu. Dodatek 
mięty sprawia, że są bardzo energetyzujące. Idealne na nadchodzące upały. Smakują nie tylko dzieciakom. A Pannie Grymaśnej aż tak, że mi buchnęła ostatniego 
loda sprzed nosa, gdy robiłam mu zdjęcia na bloga.

Składniki (ok. 4 sztuki):1 duży zamrożony 
banan½ średniego 
mango (bez skórki)kilka listków 
mięty (4-6)1-2 łyżki 
miodu albo 
syropu z agawy (opcjonalnie)Zamrożonego 
banana pokrój na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę o konsystencji lekkiego 
sorbetu.
Lody możesz zjeść natychmiast łyżeczką z pucharka albo przełożyć od razu do foremek do 
lodów na patyku i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny, żeby całkowicie stężały.



Related PostsSurówka z 
cukinii i 
kalarepy z orzeźwiającym dressingiemPszenno-żytni razowiec na 
maślance z 
miodem gryczanym i 
słonecznikiemWarsztaty Kulinarnej Akademii Książęcego i przepis na deser 
lodowyRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z 
seremChleb z 
ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)