Wykonanie
Miałam te
lody zatytułować „bananowo-mangowe”, ale za bardzo kojarzyło mi się to z japońskimi komiksami i zaczęłam sobie wyobrażać
banany zmiksowane z papierem, więc stanęło na tej
dziwnej nieco konstrukcji w nagłówku…Panna Grymaśna (prawie 2 lata) mozolnie i boleśnie przechodzi proces ząbkowania. Człowiek Wyżerka (prawie 4 lata) był w tej dziedzinie całkowicie bezproblemowy. Zaglądaliśmy mu do buzi i co jakiś czas odnotowywaliśmy, że kolekcja zębów powiększyła się o następny egzemplarz. Zęby Grymaśnej szumnie zapowiadają swoje
przybycie, później nieśpiesznie wynurzają się i powoli, powoli rosną, by zaprezentować się w swej niesymetrycznej
krasie. Niesymetrycznej, bo wyrastają pojedynczo, a nie parami, jak to miały w zwyczaju mleczaki Starszego Brata.Gdy Grymaśna cierpi z powodu spuchniętych dziąseł, prawie w ogóle nie je. Żele przeciwbólowe nie przynoszą jakiejś wielkiej ulgi, a gryzaki z
wodą, które można chłodzić w lodówce ma w głębokim poważaniu. Już miałam rwać włosy z głowy, gdy zauważyłam, że Panna bardzo lubi
lody i
sorbety. Zaczęłam więc robić swoje. Wystarczy zmiksować zamrożonego
banana samego lub z ulubionymi dodatkami i już jest orzeźwiający deser (który przy okazji przynosi ulgę obolałym dziąsłom). Jeśli
banany nie są bardzo słodkie (zawszę kupuję ich więcej i zamrażam, gdy zaczynają brązowieć – oczywiście, obrane ze skórki), to można masę
lodową dosłodzić
miodem albo
syropem z agawy.Aktualnie wałkujemy orzeźwiającą kompozycję złożoną z
mango,
banana i
mięty. To są naprawdę zdrowe, domowe
lody. Składają się niemal w 100% z
owoców i mają bardzo przyjemną aksamitną konsystencję bez kryształków
lodu. Dodatek
mięty sprawia, że są bardzo energetyzujące. Idealne na nadchodzące upały. Smakują nie tylko dzieciakom. A Pannie Grymaśnej aż tak, że mi buchnęła ostatniego
loda sprzed nosa, gdy robiłam mu zdjęcia na bloga.
Składniki (ok. 4 sztuki):1 duży zamrożony
banan½ średniego
mango (bez skórki)kilka listków
mięty (4-6)1-2 łyżki
miodu albo
syropu z agawy (opcjonalnie)Zamrożonego
banana pokrój na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę o konsystencji lekkiego
sorbetu.
Lody możesz zjeść natychmiast łyżeczką z pucharka albo przełożyć od razu do foremek do
lodów na patyku i wstawić do zamrażarki na 3-4 godziny, żeby całkowicie stężały.
Related PostsSurówka z
cukinii i
kalarepy z orzeźwiającym dressingiemPszenno-żytni razowiec na
maślance z
miodem gryczanym i
słonecznikiemWarsztaty Kulinarnej Akademii Książęcego i przepis na deser
lodowyRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremChleb z
ziemniakami na żytnim zakwasie (z garnka rzymskiego)