ßßß
Istnieje hipoteza, że do powstania słodkiej pomarańczy przyczynił się człowiek około 2500 lat przed naszą erą. Wcześniej drzewo wydawało gorzkie owoce. Za jej ojczyznę uważa się południową część Chin oraz północno-wschodnie tereny Indii. Do południowej Europy, a konkretniej do Włoch pomarańcze trafiły dopiero w XI wieku. Niestety cały czas smakowo odbiegały od hodowanych w dzisiejszych czasach, dlatego używano ich tylko w aspektach leczniczych. Drzewka pomarańczowe w średniowieczu zaczęły rozprzestrzeniać się dzięki wyprawom portugalskich i hiszpańskich żeglarzy do obu Ameryk. W XVIII wieku pomogli w tym misjonarze i podróżujący przyrodnicy. Dzięki temu pomarańcza rozprzestrzeniła się po całym świecie. Jednak w niektórych regionach dostała rolę tylko drzewka ozdobnego.
Największymi producentami pomarańczy są kraje śródziemnomorskie. Największą ilość uprawiają południowe prowincje Hiszpanii. Poza regionem Basenu Morza Śródziemnego, owoce można spotkać także w Stanach Zjednoczonych. Tutaj na skalę światową uprawiane są na Florydzie i w Kalifornii. Trzecie miejsce w uprawach pomarańczy zajmują Chiny.
Pomarańcze są doskonałymi owocami spożywanymi głównie na surowo. Robi się z nich dżemy, konfitury, soki oraz nektary. Soczyste cząstki owoców dodaje się do deserów, lodów, czekolady oraz sałatek owocowych. Pokrojona w plasterki pomarańcza, zaraz obok cytryny. może służyć do dekoracji wielu potraw, szczególnie ryb i owoców morza. Plasterki można również zasuszyć i wraz z laską cynamonu lub ziarnami kawy, udekorować stół wigilijny.
Pomarańcze o intensywnie pomarańczowym kolorze są bardzo dojrzałe, i z reguły mają bardzo słodki lub nawet lekko mdławy smak. Skóra owoców powinna być jędrna, pozbawiona plam, a już z pewnością wszelkich nadgnić i uszkodzeń, ponieważ takie pomarańcze nie będą nadawały się do spożycia.
Pomarańcze to prawdziwe skarbnice witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje niewątpliwie witamina C, która odpowiedzialna jest za lepsze przyswajanie żelaza przez organizm, a także poprawę odporności. W 100 gramach owoców można znaleźć aż 50 mg tej witaminy. Ponadto w pomarańczach zawarty jest duża dawka wapnia (dwa dojrzałe owoce mają równowartość wapnia znajdującego się w jednej szklance mleka). Osoby dbające o linię, z pewnością szukają naturalnego błonnika. I ten składnik można znaleźć w pomarańczach, dzięki niemu uregulowane są procesy trawienne. Błonnik także powoduje uczucie sytości na dłuższy czas. Gospodarka wodna organizmu, może zostać uregulowana dzięki zawartości potasu w owocach. Kolejnym ważnym składnikiem jest kwas foliowy, polecany nie tylko kobietom spodziewającym się potomstwa, ale także osobom posiadającym zwiększone ryzyko zachorowania na miażdżycę lub choroby nowotworowe. Nie powinno się obierać pomarańczy z białej skórki, która jest ogromnym źródłem witaminy P oraz pektyn. Właśnie dzięki jedzeniu białej skórki możliwe jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Porcja: 140g Kalorie: 71 kcl
Błonnik pokarmowy3,9 g
z cukrów64 kcal
z białek4,6 kcal
z alkoholu0 kcal
Gęstość0,0001064 g
Objętość185 g/m3
Food folate4,2E-05 μg
Tłuszcze jednonienasycone0,057 μg
Tłuszcze wielonienasycone0,061 μg
Tłuszcz0,303 g
Tłuszcze nasycone0,036 μg
Węglowodany18 g
Total Folate4,2E-05 μg
Sacharoza6 g
Skrobia0 g
Glukoza2,8 g
Maltoza0 g
Fruktoza3,2 g
Galaktoza0 g
Cukier13 g
Białko1,4 g
Tryptofan0,013 g
Treonina0,023 g
Izoleucyna0,035 g
Leucine0,036 g
Lysine0,067 g
Metionina0,026 g
Cystyna0,015 g
Fenyloalanina0,043 g
Tyrosine0,023 g
Walina0,055 g
Arginina0,11 g
Histydyna0,025 g
Alanina0,069 g
Kwas asparaginowy0,175 g
Kwas glutaminowy0,182 g
Glicyna0,119 g
Prolina0,106 g
Seryna0,049 g
A1,7E-05 μg
B10,000124 mg
C0,078 mg
B69,7E-05 mg
E0,000239 mg
Beta-Tocopherol0 μg
Gamma-tocopherol0 μg
Delta-tocopherol0 μg
B30,000529 mg
B120 μg
B26,2E-05 mg
B50,000377 μg
B90 μg
K0 μg
Retinol0 μg
Beta Kryptoksantyna0,000163 μg
Likopen0 μg
Luteina + Zeaksantyna0,000181 μg
A(IU)331 IU
Bete-karoten0,000107 μg
Alfa-karoten1,4E-05 μg
Omega-30,017 mg
Omega-60,045 mg
Fosfor0,025 mg
Magnez0,015 mg
Potas0,25 mg
Sód0,000843 μg
Wapń0,066 mg
Żelazo0,00034 mg
Cynk0,000112 mg
Mangan3,5E-05 μg
Miedź6,1E-05 μg
Selen6E-07 μg
Cholesterol0 μg
Fitosterol0,034 μg
Objętość(ml)0 ml