ßßß Cookit - przepis na Idealne ciasto naleśnikowe

Idealne ciasto naleśnikowe

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja nie przepadałam za smarowaniem patelni za każdym razem, kiedy miałam wlać na nią ciasto na naleśniki (tak, tak – „starożytna” sztuka smażenia naleśników nakazuje tak czynić). Zbawieniem był dla mnie pomysł z dodawaniem do ciasta oleju. Znacznie upraszcza to całą procedurę – po prostu maksymalnie rozgrzewam patelnię i nie muszę się martwić – żaden się nie przyklei. Sekretem udanych naleśników jest też sama patelka – im grubsze ma dno, tym dłużej trzyma ciepło, tym sprawniej idzie smażenie
Na koniec jeszcze dodam, że dzieciaczki mogą po 10. miesiącu je jeść (ale uwaga na gluten). W 11. miesiącu można wprowadzić do diety twarożek czy jogurt, więc naleśniki się przydadzą 😉
Składniki (na około 15 sztuk):
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej (typ 650) – z czubkiem
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki oleju
Przy przygotowywaniu ciasta na naleśniki wielkiej filozofii nie ma – najpierw umieszczasz w wysokim i pojemnym naczyniu wszystkie płyny, wbijasz jaja, wsypujesz sól. Potem trzepaczką albo blenderem rozbełtujesz całość.
Następnie dodajesz mąkę i mieszasz, aż do momentu utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta (bez grudek!). I zapominasz o nim przynajmniej na pół godziny – mąka spokojnie sobie nasiąka i masa nieznacznie się zagęszcza.
Po tym czasie rozgrzewasz patelnię, mieszasz porządnie ciasto, wlewasz za pomocą chochelki porcję, a kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracasz i smażysz z drugiej strony.
Wybaczcie „łopatologiczny” ton tego przepisu, ale mam świadomość tego, że nie wszyscy mają za sobą swojego pierwszego naleśnika
Related Posts
Pełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami
Pancakes – śniadanie mistrzów
Naleśniczki z kremem pomarańczowo-cynamonowym
Zielone naleśniki
Kokosowe placuszki
Źródło:http://agatagotuje.pl/idealne-ciasto-nalesnikowe