ßßß
Składniki (na około 15 sztuk):2 szklanki mleka1 szklanka wody gazowanej2 jajka2 szklanki mąki pszennej (typ 650) – z czubkiem1/2 łyżeczki soli1/4 szklanki olejuPrzy przygotowywaniu ciasta na naleśniki wielkiej filozofii nie ma – najpierw umieszczasz w wysokim i pojemnym naczyniu wszystkie płyny, wbijasz jaja, wsypujesz sól. Potem trzepaczką albo blenderem rozbełtujesz całość.Następnie dodajesz mąkę i mieszasz, aż do momentu utworzenia gładkiego, rzadkiego ciasta (bez grudek!). I zapominasz o nim przynajmniej na pół godziny – mąka spokojnie sobie nasiąka i masa nieznacznie się zagęszcza.Po tym czasie rozgrzewasz patelnię, mieszasz porządnie ciasto, wlewasz za pomocą chochelki porcję, a kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracasz i smażysz z drugiej strony.Wybaczcie „łopatologiczny” ton tego przepisu, ale mam świadomość tego, że nie wszyscy mają za sobą swojego pierwszego naleśnika


Related PostsPełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronamiPancakes – śniadanie mistrzówNaleśniczki z kremem pomarańczowo-cynamonowymZielone naleśnikiKokosowe placuszki