Wykonanie
Jest chyba wszystkim dobrze znane, moje dzieciaczki je kochają. Zajadają się nimi na śniadanie, obiad, kolację. Dlatego zazwyczaj robię większą ilość.
Składniki:300 g
mąki pszennej tortowej500 ml
mleka250 ml
wody2
jajkaszczypta
soli2 łyżki
olejuŁączę
mleko z
wodą dodaję
jajka miksuję na niewielkich obrotach, dodaję
mąkę. Zmniejszam obroty do minimum by połączyła się z
mlekiem. Zależy mi by
mąka była w cieście a nie na meblach ;) Następnie dodaję
sól i
olej. Mieszam aż ciasto będzie jednolite, bez żadnych grudek mącznych. Odstawiam na 20 minut by odpoczęło.Oczywiście nie jest to konieczne jeżeli się Wam spieszy bo akurat skaczą obok "głodomorki" i krzyczą "Mama daj jeść" ;)Do pieczenia używam specjalnej patelni teflonowej z cienkim dnem, nie smaruję już żadnym tłuszczem celowo dodałam do ciasta.Na średnio rozgrzaną patelnię wlewam ciasto, kiedy zaczną odchodzić jego brzegi delikatnie podnoszę pomagając sobie drewnianą
łopatką, obracam na drugą stronę, piekę na złocisty kolor.
Z powyższych proporcji uzyskałam 15 sztuk naleśników
Zauważyłam, że kiedy mam za dużo rozgrzaną patelnię robią mi się dziury w naleśnikach, nie zmienia to faktu, że są naprawdę smaczne.:)