ßßß Cookit - wszystko co chcesz wiedzieć o Winogrona

Winogrona

nazwa

Winogrono to owoc winorośli rosnący w kiściach. Najpopularniejsze winogrona to białe i ciemne. Wingorono białe najczęsciej przybiera kolor żółty lub jasnozielony. Jest to bardzo słodka odmiana, o dośc twardej skórce i sporej ilości zielonych pestek znajdujących się w miąższu. Winogrona ciemne, mają kwaskowy lub bardzo słodki, lekko małdwy smak. Są zdrowsze od jasnych winogron, ponieważ działają antybakteryjnie i antywirusowo. Wytwarza się z nich wino różnego rodzaju. Owoce te są bardzo soczyste i smaczne.

Historia

Winogrona znane były już ponad 6000 lat temu, znaleziono je miedzy innymi w egipskich grobowcach. W Biblii zachowały się wzmianki o uprawie winogron już w czasach Noego, w Nowym Testamencie Jezus mówi w przypowieści o krzewie winorośli. Jedną z najdłużej uprawianych przez człowieka roślin jest winorośl. Uprawiano ją już cztery tysiące lat przed naszą erą. Winogrona znali starożytni Grecy i Rzymianie. Z ich owoców produkowali wino. Do Polski winorośl trafiła w XII wieku. Najczęściej uprawiano ją przy klasztorach, by potem wytworzyć wino mszalne.

Pochodzenie

Czołowymi krajami produkującymi winogrona są Włochy, Hiszpania i Grecja. Razem państwa te produkują ok. 90% tych owoców zbieranych w Unii Europejskiej. W Polsce również uprawia się winogrona: najwięcej winnic jest w okolicach Zielonej Góry.

Zastosowanie

Przede wszystkim z winogron produkuje się wiele gatunków win. Można je podawać do obiadu bądź na inne specjalne okazje. Spożywanie winogron sprawia, iż cera wygląda młodziej i wyraziściej. Owoce te nadają się do uzupełniania płynów w czasie dużych upałów , bądź przebywania w dusznych pomieszczeniach. Winogrona poleca się dla ludzi uczących się, szczególnie dla dzieci jak i również dla osób na konferencjach i sympozjach, ponieważ poprawiają pamięć i koncentrację. Poleca się je dla osób chorych na nadciśnienie krwi oraz w profilaktyce osteoporozy czyli nadmiernej łamliwości kości.

Właściwości

Winogrona mają w sobie potas, który obniża ciśnienie krwi, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź i bor. Owoce te poprawiają chłonność umysłu. Poprawiają pracę serca, nerek i wątroby. Zwiększają zdolności umysłowe dzięki witaminie B i PP, a więc tiaminie i niacynie, oprócz tego zawierają witaminę B2 (ryboflawinę) i w mniejszych ilościach witaminę C. Winogrona są moczopędne i zwierają kwasy organiczne: mrówkowy, cytrynowy, jabłkowy, winowy. Dzięki owocom, z których wytwarzane jest wino można odkwasić organizm. Symptomami zakwaszenia są bóle głowy, ciągłe zmęczenie, niezdrowa cera i skłonności do chorób skóry. Winogrona zwalczają zaparcia i poprawiają pracę jelit oraz oczyszczają organizm i działają żółciopędnie. Regularne picie wina, na przykład do obiadu powoduje, iż smakosze napoju Dionizosa rzadziej cierpią na chorobę wieńcową. To tak zwany “paradoks francuski”, gdyż to w tym kraju odkryto tę zależność.

Wartości odżywcze

Porcja: 151g Kalorie: 103 kcl

Błonnik pokarmowy1,4   g

z cukrów96 kcal

z białek3,4 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość9,664E-05 g

Objętość237 g/m3

Food folate4,5E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,016   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,113   μg

Tłuszcz0,385   g

Tłuszcze nasycone0,127   μg

Węglowodany27   g

Total Folate4,5E-06   μg

Sacharoza0,227   g

Skrobia0   g

Glukoza11   g

Maltoza0   g

Fruktoza12   g

Galaktoza0   g

Cukier0,024   g

Białko0,001   g

Tryptofan0,011   g

Treonina0,029   g

Izoleucyna0,012   g

Leucine0,026   g

Lysine0,031   g

Metionina0,023   g

Cystyna0,015   g

Fenyloalanina0,024   g

Tyrosine0,016   g

Walina0,029   g

Arginina0,133   g

Histydyna0,034   g

Alanina0,036   g

Kwas asparaginowy0,087   g

Kwas glutaminowy0,16   g

Glicyna0,026   g

Prolina0,076   g

Seryna0,039   g

A6E-06   μg

B10,000122   mg

C0,011   mg

B60,000148   mg

E0,000287   mg

Beta-Tocopherol0 μg

Gamma-tocopherol0,000106 μg

Delta-tocopherol0 μg

B30,000368   mg

B120   μg

B29,6E-05   mg

B55,6E-05   μg

B90   μg

K2,2E-05   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0,000109   μg

A(IU)125   IU

Bete-karoten7,4E-05 μg

Alfa-karoten1,5E-06 μg

Omega-30,026 mg

Omega-60,088 mg

Fosfor0,023   mg

Magnez0,0091   mg

Potas0,288   mg

Sód0,003   μg

Wapń0,018   mg

Żelazo0,000491   mg

Cynk8,3E-05   mg

Fluor1,2E-05   μg

Mangan0,000596   μg

Miedź0,000126   μg

Selen1,5E-07   μg

Cholesterol0   μg

Fitosterol0,006   μg

Objętość(ml)0   ml