Wykonanie
Racuchy to dla wielu osób smak dzieciństwa – dla mnie też 😉 Uwielbiam te klasyczne z
jabłkami i z dodatkiem
cynamonu – smakują trochę jak szarlotka, trochę jak pączki (z tymi ostatnimi pewnie mogą rywalizować, jeśli chodzi o kaloryczność). Można do racuchów dodawać także inne
owoce, byle niezbyt soczyste.Wbrew pozorom racuchy nie są bardzo pracochłonne czy trudne. Zrobienie ich zajmuje mniej czasu niż usmażenie placków ziemniaczanych czy naleśników (wszystko też zależy od tego, ile tych naleśników mamy do usmażenia). Wykonanie ciasta jest
banalne. Wystarczy zadbać o to, żeby składniki miały odpowiednią temperaturę i na pewno racuszki pięknie wyrosną.
Składniki (dla 6 osób):500 g
mąki pszennej (typ 650)500 ml letniego
mleka40 g świeżych
drożdży3
jajka3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1/3 łyżeczki
soli2 duże, twarde
jabłka2 garście
rodzynekolej rzepakowy do smażenia
Mąkę przesiej do miski i postaw ją w ciepłym miejscu (np. w lekko nagrzanym piekarniku).
Drożdże pokrusz do letniego
mleka, dodaj
cukier i łyżkę
mąki. Dokładnie zamieszaj i także odstaw, aby „ruszyły”.
Rodzynki zalej niewielką ilością wrzątku,
jabłka obierz ze skórki (jeśli jest twarda, ja nie obierałam), podziel na ćwiartki bądź ósemki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.Do wygrzanej
mąki wlej zaczyn, wbij
jaja, dodaj
sól i
cynamon. Zmiksuj lub po prostu wymieszaj łyżką. Ciasto będzie dość rzadkie, ale ciągnące. Wsyp
jabłka i odsączone
rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.Na patelni rozgrzej
olej. Wykładaj ciasto za pomocą łyżki formując płaskie placki. Smaż z obu stron przez około 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone układaj na papierowym ręczniku, żeby zebrać nadmiar tłuszczu. Podawaj posypane
cukrem pudrem.
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z
seremBliny pszenno-gryczane
Jabłkowe ciasto z
kaszy jaglanej z
żurawiną i cydremZielone naleśnikiPełnoziarniste naleśniki z
serem i różowymi
winogronami