ßßß
 
            
         Składniki (dla 6 osób):500 g mąki pszennej (typ 650)500 ml letniego mleka40 g świeżych drożdży3 jajka3 łyżki cukru1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/3 łyżeczki soli2 duże, twarde jabłka2 garście rodzynekolej rzepakowy do smażeniaMąkę przesiej do miski i postaw ją w ciepłym miejscu (np. w lekko nagrzanym piekarniku). Drożdże pokrusz do letniego mleka, dodaj cukier i łyżkę mąki. Dokładnie zamieszaj i także odstaw, aby „ruszyły”.Rodzynki zalej niewielką ilością wrzątku, jabłka obierz ze skórki (jeśli jest twarda, ja nie obierałam), podziel na ćwiartki bądź ósemki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.Do wygrzanej mąki wlej zaczyn, wbij jaja, dodaj sól i cynamon. Zmiksuj lub po prostu wymieszaj łyżką. Ciasto będzie dość rzadkie, ale ciągnące. Wsyp jabłka i odsączone rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj ciasto za pomocą łyżki formując płaskie placki. Smaż z obu stron przez około 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone układaj na papierowym ręczniku, żeby zebrać nadmiar tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Składniki (dla 6 osób):500 g mąki pszennej (typ 650)500 ml letniego mleka40 g świeżych drożdży3 jajka3 łyżki cukru1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/3 łyżeczki soli2 duże, twarde jabłka2 garście rodzynekolej rzepakowy do smażeniaMąkę przesiej do miski i postaw ją w ciepłym miejscu (np. w lekko nagrzanym piekarniku). Drożdże pokrusz do letniego mleka, dodaj cukier i łyżkę mąki. Dokładnie zamieszaj i także odstaw, aby „ruszyły”.Rodzynki zalej niewielką ilością wrzątku, jabłka obierz ze skórki (jeśli jest twarda, ja nie obierałam), podziel na ćwiartki bądź ósemki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.Do wygrzanej mąki wlej zaczyn, wbij jaja, dodaj sól i cynamon. Zmiksuj lub po prostu wymieszaj łyżką. Ciasto będzie dość rzadkie, ale ciągnące. Wsyp jabłka i odsączone rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj ciasto za pomocą łyżki formując płaskie placki. Smaż z obu stron przez około 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone układaj na papierowym ręczniku, żeby zebrać nadmiar tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem. Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBliny pszenno-gryczaneJabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydremZielone naleśnikiPełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami
Related PostsRozmarynowe mini bułeczki zapiekane z seremBliny pszenno-gryczaneJabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydremZielone naleśnikiPełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronami