Wykonanie
Kiedy zobaczyłam je na blogu u Asi zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia i miałam rację :))Wspaniałe krucho -
drożdżowe ciasto pachnące
jabłkami z
cynamonem, a te wszystkie cudowności banalnie łatwe i szybkie do zrobienia, czego chcieć więcej? ! :))
270 gram
mąki pszennej1,5 łyżki
cukru (jeśli ktoś lubi słodsze wypieki może dać 2,5 łyżki)20 gram
drożdży0,5 szklanki ciepłego
mlekaszczypta
soli100 gram stopionego, schłodzonego
masłanadzienie:2 średnie
jabłka1/3 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
cukru40 gram stopionego, schłodzonego
masłarozbełtane
jajo do posmarowaniagruby
cukier do posypania na górę
Drożdże rozprowadzić w ciepłym
mleku, dodać 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki, odstawić w ciepłe miejsce do "ruszenia".Wyrośnięty rozczyn dodać do
mąki, stopionego
masła,
soli i 1,5 łyżki
cukru, wyrobić gładkie jednolite ciasto, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić na małą kosteczkę, wymieszać z
cynamonem.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 40x25 cm, posmarować stopionym
masłem, posypać równomiernie
jabłkami. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego
boku jak roladę, następnie pokroić na 9 części.
Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym
jajem, posypać grubym
cukrem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.