ßßß
270 gram mąki pszennej1,5 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze wypieki może dać 2,5 łyżki)20 gram drożdży0,5 szklanki ciepłego mlekaszczypta soli100 gram stopionego, schłodzonego masłanadzienie:2 średnie jabłka1/3 łyżeczki cynamonu2 łyżki cukru40 gram stopionego, schłodzonego masłarozbełtane jajo do posmarowaniagruby cukier do posypania na góręDrożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do "ruszenia".Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, stopionego masła, soli i 1,5 łyżki cukru, wyrobić gładkie jednolite ciasto, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.Jabłka obrać, pokroić na małą kosteczkę, wymieszać z cynamonem.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 40x25 cm, posmarować stopionym masłem, posypać równomiernie jabłkami. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, następnie pokroić na 9 części.
Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajem, posypać grubym cukrem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.