ßßß
Składniki na 4 wieńce:1 szklanka letniego mleka2 jajka4 szklanki mąki pszennej6 łyżek cukru125g masła, roztopionego i ostudzonego40g świeżych drożdżyszczypta soliZrobić zaczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i mąki oraz 0,5 szklanki mleka. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Widelcem wymieszać wszystkie pozostałe składniki z wyrośniętym zaczynem. Dokładnie wyrobić ręcznie lub w maszynie, aż ciasto przestanie się kleić. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie trwało to około 1h).Nadzienie:30g masła, roztopionego3 łyżki cukrucynamonjajko do posmarowaniaWyrośnięte ciasto podzielić na cztery części i rozwałkować każdą na prostokąt. Posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę. Przekroić roladę wzdłuż na dwie części i zapleść jak na zdjęciach, ukształtować wieniec i 'skleić'.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w temp. 180st. C około 15-20min.Smacznego:)