ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z nadzieniem cynamonowym

Bułeczki z nadzieniem cynamonowym

nazwa

Wykonanie

W zeszłym tygodniu zobaczyłam je na czterech wspaniałych blogach i pomyślałam, że cudnie się wpasują w korzenny tydzień . Zrobiłam je specjalnie na wyjazd, który niestety ze względów pogodowych nie doszedł do skutku, a fotografowałam w pośpiechu :(
Składniki:
50 dag mąki pszennej
10 dag masła
5 dag drożdży
2 jajka
szklanka mleka
łyżka cukru
sól
tłuszcz do wysmarowania blachy
jajko do smarowania bułeczek
Składniki na nadzienie:
10 dag masła
8 łyżek cukru
8 łyżeczek cynamonu
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukier, 2 jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut).
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/12/Buleczki-z-nadzieniem-cynamonowym.html