ßßß Cookit - przepis na Schnecken - cynamonowe ślimaki

Schnecken - cynamonowe ślimaki

nazwa

Wykonanie

Pyszne cynamonowe bułeczki. W smaku zbliżone do cynamonek jednak bardziej przypominają bułeczki niż ciastka. Są bardzo puszyste i większe.Idealne jeszcze ciepłe, ale smaczne również kolejnego dnia.
Źródło: How to be a domestic goddess - Nigella Lawson
Składniki na 12 bułeczek:
500 g mąki pszennej
50 g cukru
pół łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
75 g masła
150 ml mleka
2 duże jajka
Na nadzienie:
100 g cukru demerara
1 łyżeczka cynamonu
Wymieszać.
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania
Z drożdży, 50ml ciepłego mleka, łyżeczki cukru i mąki zrobić rozczyn. Odstawić. Mąkę, cukier i sól wymieszać w naczyniu. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem, jajkami. Dodać do suchych składników razem z rozczynem. Wyrobić ciasto by było miękkie i gładkie. Odstawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5h.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 60x30cm. Można delikatnie podsypywać mąką. Prostokąt posmarować jajkiem z mlekiem i posypać cukrowo-cynamonową mieszanką. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 ślimaków. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem w sporych odstępach (około 2cm). Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30-40min. Przed pieczeniem posmarować pozostałym jajkiem z mlekiem. Piec w temp. 180st. C przez około 15-20min.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/01/schnecken-cynamonowe-slimaki.html