ßßß
Składniki (6 porcji):1,2 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniakówokoło 300 g mąki pszennej2 jajkapłaska łyżeczka soliZanim zabierzesz się za robienie kopytek, wstaw na kuchenkę spory garnek z osoloną wodą. Dopiero kiedy zacznie wrzeć, możesz przystąpić do przygotowywania klusek, bo ciasto na nie nie lubi czekać.Ugotowane, zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski. Uklep równo i podziel nożem na krzyż tak, aby wyznaczyć cztery równe ćwiartki. Jedną z nich wyjmij i wyłóż na pozostałe ziemniaki, a w jej miejsce wsyp mąkę. Mąki powinno być tyle, aby była równo z ziemniakami. Dodaj sól, wbij jajka i szybko wyrób na gładką masę.Ciasto podziel na 3 części i z każdej na oprószonej mąką stolnicy uformuj wałek, spłaszcz go i potnij na ukos na niewielkie kawałki.Kluski gotuj partiami w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
*można je również podawać niemowlętom powyżej 10 miesiąca życiaRelated PostsRuskie pierogiZiemniaczano-twarogowe knedle ze śliwkamiKluski śląskie bez jajekPełnoziarniste naleśniki z serem i różowymi winogronamiKrokiety (kotlety) ziemniaczane