Wykonanie
Ziemniaki mają w sobie coś takiego, że nie mogą się znudzić, być może z tego powodu, że stanowią bazę do bardzo wielu potraw. Jedną z moich ulubionych są kopytka – genialny dodatek do wszelkich gulaszów i zawiesistych
sosów*. Są pyszne także z podsmażonym
boczkiem i
cebulką. A tak na marginesie, to zawsze mnie zastanawiało, dlaczego nazywają się tak a nie inaczej. Może komuś przypominały raciczki. Włosi na swoje kopytka mówią „gnocchi”, czyli ‚grudki’ – jakoś bardziej to do mnie przemawia… 😉Ten przepis ukazał się jako pierwszy na moim blogu, ale postanowiłam go nieco odświeżyć, bo już trochę więcej wiem o gotowaniu. Kopytka są przykładem na to, że czasem gramaturę można sobie wsadzić w buty – tutaj po prostu najlepiej sprawdzają się proporcje. Najbardziej nadają się tutaj
ziemniaki mączystych odmian. Warto ugotować je dzień wcześniej, wtedy zrobienie klusek zajmuje mniej niż pół godziny.
Składniki (6 porcji):1,2 kg ugotowanych, ostudzonych
ziemniakówokoło 300 g
mąki pszennej2
jajkapłaska łyżeczka
soliZanim zabierzesz się za robienie kopytek, wstaw na kuchenkę spory garnek z osoloną
wodą. Dopiero kiedy zacznie wrzeć, możesz przystąpić do przygotowywania klusek, bo ciasto na nie nie lubi czekać.Ugotowane, zimne
ziemniaki przeciśnij przez praskę do miski. Uklep równo i podziel nożem na krzyż tak, aby wyznaczyć cztery równe ćwiartki. Jedną z nich wyjmij i wyłóż na pozostałe
ziemniaki, a w jej miejsce wsyp
mąkę.
Mąki powinno być tyle, aby była równo z
ziemniakami. Dodaj
sól, wbij
jajka i szybko wyrób na gładką masę.Ciasto podziel na 3 części i z każdej na oprószonej
mąką stolnicy uformuj wałek, spłaszcz go i potnij na ukos na niewielkie kawałki.Kluski gotuj partiami w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
*można je również podawać niemowlętom powyżej 10 miesiąca życiaRelated PostsRuskie pierogiZiemniaczano-
twarogowe knedle ze
śliwkamiKluski śląskie bez
jajekPełnoziarniste naleśniki z
serem i różowymi
winogronamiKrokiety (kotlety) ziemniaczane