Wykonanie
Zapraszam Was na knedle ze świeżymi
śliwkami. Trochę w innym wydaniu, ale efekt dobrego smaku, gwarantowany. Polecam.
Czas przygotowania: 45 min.Porcja dla 3 osób ( 12 knedli)Koszt przygotowania: 10 , 00 złSKŁADNIKI:250 g
białego sera (
twarogu)4 średnie
ziemniaki2 szklanki
mąki pszennej1
jajko8 świeżych
śliwek4 łyżki
serka homogenizowanego waniliowegoszczypta
soli2 łyżki
cukru trzcinowegoPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy.
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Ugotowane, jeszcze ciepłe
ziemniaki należy utłuc tłuczkiem.Do miski przekładamy
twaróg i rozdrabiamy go za pomocą widelca. Dodajemy
ziemniaki,
mąkę i
jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na miękkie ciasto. W razie potrzeby, dosypujemy
mąki.Ciasto wyrabiamy na kształt walca i dzielimy na równe części. Każdą z wydzielonych porcji spłaszczamy. Na środek układamy
śliwkę i zawijamy. Formujemy na kształt kulki. Gotowe układamy na stolnicy oprószonej
mąką.Knedle przekładamy pojedynczo do gotującej i wrzącej
wody ze szczyptą
soli. Gotujemy przez ok 3-4 min. od wypłynięcia.Ugotowane knedle przekładamy na talerz, posypujemy
cukrem trzcinowym i opalamy palnikiem do deserów, aby
cukier się skarmelizował. W osobnej sosjerce podajemy
serek homogenizowany waniliowy.Smacznego.