ßßß
Składniki na ciasto :30 - 40 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków10 dag białego sera - zmielonegojajko15 dag mąki pszennej , może być jeszcze1 łyżka mąki ziemniaczanejsól , śliwkiPrzygotowanie :Wszystkie składniki tzn. ser i ziemniaki razem doskonale połączyć , wsypać mąkę , dodać jajko i sólWyrobić jak na kluski leniweŚliwki do knedli umyć i wyjąć z każdej pestkęMasę ziemniaczaną uformować w wałek i odkrawać po kawałku ciasta , tyle by po rozpłaszczeniu go ręką oprószoną mąką można było umieścić połowę śliwki ( ja maczałam ją ciut w cukrze )Zlepiać brzegi ciasta tak by , śliwka była nim doskonale otoczona , inaczej podczas gotowania pęknie i wypłynie na zewnątrzW dużym garnku wstawić wodę , posolić i gdy zacznie wrzeć wrzucać knedle , by nie popękałyGotować od momentu wypłynięcia klusek około 5 - 7 min.Jeśli knedle będą grubsze to na pewno trzeba je dłużej gotować , najlepiej wyjąć jeden na talerz i spróbować , czy ciasto wewnątrz - bliżej śliwki już jest ugotowaneNie gotować na zbyt energicznym ogniu , bo popękają :)
Najlepsze podawane na ciepło :)