ßßß Cookit - przepis na Knedle ze świeżą śliwką

Knedle ze świeżą śliwką

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto :
30 - 40 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków
10 dag białego sera - zmielonego
jajko
15 dag mąki pszennej , może być jeszcze1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól , śliwki
Przygotowanie :
Wszystkie składniki tzn. ser i ziemniaki razem doskonale połączyć , wsypać mąkę , dodać jajko i sól
Wyrobić jak na kluski leniwe
Śliwki do knedli umyć i wyjąć z każdej pestkę
Masę ziemniaczaną uformować w wałek i odkrawać po kawałku ciasta , tyle by po rozpłaszczeniu go ręką oprószoną mąką można było umieścić połowę śliwki ( ja maczałam ją ciut w cukrze )
Zlepiać brzegi ciasta tak by , śliwka była nim doskonale otoczona , inaczej podczas gotowania pęknie i wypłynie na zewnątrz
W dużym garnku wstawić wodę , posolić i gdy zacznie wrzeć wrzucać knedle , by nie popękały
Gotować od momentu wypłynięcia klusek około 5 - 7 min.
Jeśli knedle będą grubsze to na pewno trzeba je dłużej gotować , najlepiej wyjąć jeden na talerz i spróbować , czy ciasto wewnątrz - bliżej śliwki już jest ugotowane
Nie gotować na zbyt energicznym ogniu , bo popękają :)
Najlepsze podawane na ciepło :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/09/knedle-ze-swieza-sliwka.html