Wykonanie
Składniki na ciasto :30 - 40 dag ugotowanych, zmielonych
ziemniaków10 dag
białego sera - zmielonego
jajko15 dag
mąki pszennej , może być jeszcze1 łyżka
mąki ziemniaczanejsól ,
śliwkiPrzygotowanie :Wszystkie składniki tzn.
ser i
ziemniaki razem doskonale połączyć , wsypać
mąkę , dodać
jajko i
sólWyrobić jak na kluski leniwe
Śliwki do knedli umyć i wyjąć z każdej pestkęMasę ziemniaczaną uformować w wałek i odkrawać po kawałku ciasta , tyle by po rozpłaszczeniu go ręką oprószoną
mąką można było umieścić połowę
śliwki ( ja maczałam ją ciut w cukrze )Zlepiać brzegi ciasta tak by ,
śliwka była nim doskonale otoczona , inaczej podczas gotowania pęknie i wypłynie na zewnątrzW dużym garnku wstawić
wodę , posolić i gdy zacznie wrzeć wrzucać knedle , by nie popękałyGotować od momentu wypłynięcia klusek około 5 - 7 min.Jeśli knedle będą grubsze to na pewno trzeba je dłużej gotować , najlepiej wyjąć jeden na talerz i spróbować , czy ciasto wewnątrz - bliżej
śliwki już jest ugotowaneNie gotować na zbyt energicznym ogniu , bo popękają :)
Najlepsze podawane na ciepło :)