Wykonanie
            Sekretem kopytek są odpowiednie 
ziemniaki. Nie powinny być ani wodniste, a tym bardziej kleiste, ponieważ wtedy ratujemy je 
mąką i wychodzą twarde kluski.Ważne aby używać 
ziemniaków letnich ponieważ jeszcze ciepłe możemy rozdrobnić tłuczkiem na puszystą masę bez grudek (ale możesz również użyć 
ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej). Następna podpowiedź: im krócej wyrabiamy kopytka tym lepiej- bo wyjdą miękkie.

Składniki:1 kg ugotowanych już 
ziemniaków (czyli tak 1,20 kg surowych),150-250 g 
mąki pszennej,2 łyżki 
mąki ziemniaczanej,1 
jajko,
sól,
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.Następnie 
ziemniaki odcedź i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub utłucz na puszystą masę tłuczkiem do 
ziemniaków.Odstaw aby przestygły.Dodaj do 
ziemniaków jajko, 
mąkę ziemniaczaną, szczyptę 
soli i połowę 
mąki pszennej (dodajemy jej tyle ile zabiorą 
ziemniaki).

Ciasto powinno odchodzić delikatnie od ręki- jeżeli dodasz za dużo 
mąki kopytka wyjdą twarde.Następnie dzielimy kulkę wyrobionego ciasta na 6 części. Z jednej rolujemy wałek grubości palca wskazującego-lub grubszy.Następnie kroimy kopytka długości 2-3 cm pod kątem.Gotowe kopytka odstawiamy na wolny kawałek stolnicy wysypany 
mąką. Pokrojone kopytka gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, bez pokrywki.Kluski polewamy sosem lub usmażoną na 
maśle cebulką.Ja podałam z gulaszem z 
wołowiny, który pozostał mi z poprzedniego obiadu.Smacznego :)