ßßß
 
            
         Tak jak ostatnio obiecałam dzisiaj podaję przepis na kluski śląskie, które mieliśmy do duszonych udek kaczych. Najlepiej jak zostają nam ziemniaki z dnia poprzedniego. Wtedy ich przygotowanie trwa dosłownie chwilkę.A wiecie dlaczego te kluski mają dziurkę w środku? Żeby sos mógł się tam gromadzić;-)
Tak jak ostatnio obiecałam dzisiaj podaję przepis na kluski śląskie, które mieliśmy do duszonych udek kaczych. Najlepiej jak zostają nam ziemniaki z dnia poprzedniego. Wtedy ich przygotowanie trwa dosłownie chwilkę.A wiecie dlaczego te kluski mają dziurkę w środku? Żeby sos mógł się tam gromadzić;-) Składniki:0,5 - 1 kg ziemniaków,1 jajko,mąka ziemniaczana ( 1/4 z ilości ziemniaków ugotowanych i potłuczonych),sól,mąka pszenna do obtaczania.Przygotowanie:Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić u utłuc tłuczkiem jeszcze gorące. Podzielić na 4 części i odebrać jedną. W to miejsce wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej, dodać jajko i odrobinę soli. Wrzucić z powrotem odebraną część ziemniaków. Wyrobić ciasto, formować kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące pszennej i palcem wdusić, aby powstałą dziurka. Wrzucić na osoloną wodę. Gotować chwilę po wypłynięciu na wierzch. Odcedzić. Podawać polane sosem.
Składniki:0,5 - 1 kg ziemniaków,1 jajko,mąka ziemniaczana ( 1/4 z ilości ziemniaków ugotowanych i potłuczonych),sól,mąka pszenna do obtaczania.Przygotowanie:Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić u utłuc tłuczkiem jeszcze gorące. Podzielić na 4 części i odebrać jedną. W to miejsce wsypać taką samą ilość mąki ziemniaczanej, dodać jajko i odrobinę soli. Wrzucić z powrotem odebraną część ziemniaków. Wyrobić ciasto, formować kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące pszennej i palcem wdusić, aby powstałą dziurka. Wrzucić na osoloną wodę. Gotować chwilę po wypłynięciu na wierzch. Odcedzić. Podawać polane sosem.