Wykonanie

Tak jak ostatnio obiecałam dzisiaj podaję przepis na kluski śląskie, które mieliśmy do duszonych udek kaczych. Najlepiej jak zostają nam
ziemniaki z dnia poprzedniego. Wtedy ich przygotowanie trwa dosłownie chwilkę.A wiecie dlaczego te kluski mają dziurkę w środku? Żeby sos mógł się tam gromadzić;-)

Składniki:0,5 - 1 kg
ziemniaków,1
jajko,
mąka ziemniaczana ( 1/4 z ilości
ziemniaków ugotowanych i potłuczonych),
sól,
mąka pszenna do obtaczania.Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić u utłuc tłuczkiem jeszcze gorące. Podzielić na 4 części i odebrać jedną. W to miejsce wsypać taką samą ilość
mąki ziemniaczanej, dodać
jajko i odrobinę
soli. Wrzucić z powrotem odebraną część
ziemniaków. Wyrobić ciasto, formować kuleczki z ciasta wielkości
orzecha włoskiego, obtoczyć w
mące pszennej i palcem wdusić, aby powstałą dziurka. Wrzucić na osoloną
wodę. Gotować chwilę po wypłynięciu na wierzch. Odcedzić. Podawać polane sosem.