Wykonanie
            
Jedna z moich ulubionych potraw mącznych. Proste i szybkie do przygotowania, pod warunkiem, że mamy już wcześniej ugotowane 
ziemniaki. Są pysznym dodatkiem do 
sosów, gulaszu czy 
mięs, ale też można je jeść jako samodzielne danie polane np. stopionym 
masłem z 
bułką tartą . Ja bardzo lubię odgrzane na 
maśle, podsmażając je, aż do lekkiego zarumienienia. W każdym wydaniu smakują pysznie :-)składniki:ok. 1 kg obranych i ugotowanych dzień wcześniej 
ziemniaków1-2 
jajkasól2 łyżki 
mąki ziemniaczanejok. 200 g 
mąki pszennejprzygotowanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy 
jajka, 
sól, 
mąkę ziemniaczaną mieszając ręcznie. Powoli dosypujemy 
mąkę pszenną, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta, które powinno być zwarte, elastyczne i odchodzić od ścianek miski. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy nie za grube wałeczki, krojąc je delikatnie po skosie w małe romby. Gotujemy partiami we wrzącej lekko osolonej wodzie, delikatnie od czasu do czasu mieszając. Po wypłynięciu klusków na wierzch gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty, zalewamy zimną 
wodą- ok. 1/2 szklanki, po czym wyławiamy.

Smacznego.