ßßß
 
            
         składniki:1 kg śliwek bez pestek1 kg ziemniaków1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szklanki mąki pszennej250 g bułki tartej2 jajkaszczypta soliZiemniaki gotujemy, chłodzimy i mielemy. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka,szczyptę soli i mąkę. Wyrabiamy. Odrywamy mała kulkę, robimy z niej placuszek, do środka wkładamy śliwkę i obtaczamy ciastem. Gdy palce zaczną nam się kleić, moczymy je w wodzie. Gotujemy. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy jeszcze 2 minuty. podawać z cukrem, polane masłem, bułka tarta, z jogurtem i cynamonem.
składniki:1 kg śliwek bez pestek1 kg ziemniaków1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 i 1/2 szklanki mąki pszennej250 g bułki tartej2 jajkaszczypta soliZiemniaki gotujemy, chłodzimy i mielemy. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka,szczyptę soli i mąkę. Wyrabiamy. Odrywamy mała kulkę, robimy z niej placuszek, do środka wkładamy śliwkę i obtaczamy ciastem. Gdy palce zaczną nam się kleić, moczymy je w wodzie. Gotujemy. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy jeszcze 2 minuty. podawać z cukrem, polane masłem, bułka tarta, z jogurtem i cynamonem.